Print
Hits: 2061

Сумчани разом із усією Україною відзначають 25-річчя Незалежності України.

День розпочався з покладання квітів до могил учасника Революції Гідності Олексія Братушки та воїнів АТО. Вшанувати пам'ять Героїв прийшла велика кількість містян. Були рідні та друзі бійців, керівники міста та області, представники громадських організацій, військовослужбовці, духовенство, багато юних сумчан.

Архієписком Сумський і Охтирський Мефодій відслужив панахиду за загиблими і дав настанову воїнам, які нині боронять незалежність і єдність України на Сході держави, та всім присутнім .

«Немає більшої честі, пише Святе Євангеліє, як віддати своє життя за народ свій. Вічна пам'ять воїнам, які геройськи полягли на полі брані, захищаючи свої родини і весь наш народ від чужинської навали, – зазначив священик. – Ворог підступний і хоче нас розложити зсередини. Не піддаваймось. Пам'ятаймо головний вектор: жити з Богом у серці, любити Батьківщину і захищати її до останнього подиху».

Щирі співчуття та слова вдячності сім'ям загиблих бійців від себе особисто та всієї громади висловив міський голова Олександр ЛИСЕНКО: «Дорогі рідні наших Героїв. Тих хлопців, котрі два роки тому першими пішли, щоб захистити наше мирне життя, нашу рідну землю. Вибачте, що ми – живі, а їх уже немає. Вічна слава тим, хто в усі роки віддавав найдорожче що є у людини, – своє життя, за майбутнє, за мирне небо. Вічна шана! Вічна подяка! Вічна Слава!» – наголосив очільник Сум.

Також до присутніх звернулась мати загиблого на Сході «альфівця» Зінаїда АНІЩЕНКО.

Опісля мітингу пам'яті під звуки козацького маршу сумчани рушили до середмістя та поклали квіти до пам'ятника Тарасові Шевченку. Потому урочистості з нагоди 25-річниці Незалежності України продовжились на головному майдані Сум, де було організовано пряму трансляцію військового параду в Києві. У рамках всеукраїнського флеш-моба сумчани разом із співвітчизниками співали Гімн України та приймали вітання зі святом від Президента, міських та обласних посадовців.

Олександр Лисенко в своєму виступі ще раз нагадав етапи утвердження та розбудови незалежності. Головним надбанням 25 років він назвав те, що відбулась національна самоідентифікація українців як основного чинника консолідації нації.

«За 25 років сформувалась і згуртувалась нація – українська нація. Велика шана та велика подяка учасникам російсько-української війни за те, що сьогодні річницю Незалежності України ми можемо святкувати на цій площі та на інших площах держави. І сьогодні над нашим містом мирне небо. Дякую тим, хто сьогодні на своєму робочому місці виконують свої обов’язки і працюють заради процвітання держави та добробуту її народу. Слава Героям! Слава Українському народу! Слава Україні», – сказав міський голова.

За підрахунками правоохоронців, участь у ранкових заходах взяло близько 2,5 тисяч сумчан.

Святкування в Сумах Дня Незалежності України триває.