Print
Hits: 2274

2 вересня у Сумах відбулись урочистості з нагоди Дня визволення нашого міста від нацистських окупантів.

За традицією зранку школярі привітали зі святом ветеранів, завітавши до їх осель.

Тим часом представники міської та обласної влади поклали квіти до могил загиблих у зоні АТО, пам’ятника Скорботній матері та Меморіалу солдатам Війська Польського, що на Центральному кладовищі.

Потому керівництво міста та області рушило до Меморіального комплексу «Вічна Слава», де відбулися урочистий мітинг «Війна відгриміла та пам’ять жива» та покладання квітів.

Сюди ж прийшли і пересічні городяни, вихованці сумських шкіл та Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І. Г. Харитоненка.

Ветеранів Другої світової війни, яких, на жаль, з кожним роком стає дедалі менше, розмістили на почесному місці біля Меморіалу. Як зізнавалися головні гості свята, цей день вони щороку зустрічають зі сльозами на очах, адже важко забути, скільки було пережито у роки воєнного лихоліття. Особливо тяжко для них усвідомлювати, що те ж саме нині переживають їхні онуки та правнуки, які сьогодні захищають східні кордони нашої держави.

Зі словами шани та вдячності до ветеранів і тих, хто захищає Україну нині, звернувся міський голова Сум Олександр ЛИСЕНКО. Він згадав військових, котрі поклали свої життя, визволяючи наше місто від фашистської нечесті, та тих, хто були закатовані під час окупації.

«Кожен із нас повинен низько вклонитися тим, хто не побоявся встати на захист рідної землі. Це незбагненний подвиг, якого ми з вами завжди повинні бути варті. На жаль, сьогодні у Сумах залишилося лише троє ветеранів, які визволяючи наше місто, зробили все, аби прийдешнє покоління жило на вільній, ніким не сплюндрованій землі»,– сказав міський голова.

Після завершення урочистої частини мітингу, Олександр Лисенко поспілкувався із ветеранами, які поділилися із керманичем обласного центру своїми переживаннями та думками. А ще подякували міській владі за те, що кожного року цей день у Сумах відзначають на належному рівні.

Розмова зі звитяжцями продовжилась у Будинку ветеранів, де міський голова вручив сивочолим воїнам державні відзнаки та книги про Суми.