003.jpg

Сильний вітер, шквали та смерчі

Сильні вітри, шквали та смерчі – стихійне лихо, яке виникає в будь-яку пору року. Синоптики відносять їх до надзвичайних подій із помірною швидкістю поширення, тому частіше всього вдається оголосити штормове попередження. 

Фактори небезпеки сильних вітрів, шквалів та смерчів: травмування, а інколи і загибель людей; руйнування інженерних споруд та систем життєзабезпечення, доріг та мостів, промислових і житлових будівель, особливо їх верхніх поверхів і дахів; перекидання телеграфних стовпів, виривання дерев та утворення завалів; знищення садів та посівів на полях. Сильні вітри, як правило, супроводжуються зливами, що призводять до затоплень місцевості.

Дії при загрозі стихійного лиха та отриманні штормового попередження:

  • Уважно слухайте інформацію по телевізору та радіоприймачу про обстановку (час, напрямок руху та силу вітру), рекомендації про порядок дій.
  • Зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та літнім людям.
  • Підготуйте документи, одяг та зберіть найбільш необхідні й цінні речі, невеликий запас продуктів харчування на декілька днів, питну воду, медикаменти, кишеньковий ліхтарик, приймач на батарейках.
  • Підготуйтесь до відключення електромережі, закрийте газові крани, загасіть вогонь у грубах.
  • Приберіть майно з двору та балконів у будинок (підвал), обріжте сухі дерева, що можуть завдати шкоди вашому житлу, машину поставте у гараж.
  • Поставте на підлогу речі, які можуть впасти й спричинити травми. Не ставте ліжко біля вікна з великими шибами.
  • Щільно зачиніть вікна, двері, горищні люки та вентиляційні отвори; віконне скло заклейте, по можливості, захистіть віконницями або щитами.
  • Навчіть дітей, як діяти під час стихійного лиха. Не відправляйте їх у такі дні в дитячий садок та школу.
  • Перейдіть у більш стійку капітальну будівлю, сховайтеся в підвалі або віддаленому від дерев і будинків погребі.
  • Худобу укрийте в капітальному хліві, двері та ворота міцно зачиніть.
  • Якщо ви у човні та отримали штормове попередження або бачите наближення поганої погоди, негайно пливіть до берега.

Дії під час стихійного лиха:

  • Зберігайте спокій, уникайте паніки, при необхідності, надайте допомогу інвалідам, дітям, літнім людям.
  • Зачиніть вікна та відійдіть від них подалі.
  • Загасіть вогонь у грубах, вимкніть електро- та газо- постачання.
  • Зберіть документи, одяг та найбільш необхідні та цінні речі, продукти харчування на декілька днів, питну воду, медикаменти, ліхтарик, приймач на батарейках.
  • Перейдіть у безпечне місце. Сховайтеся у внутрішніх приміщеннях: коридорі, ванній кімнаті, коморі або та підвалі. Ввімкніть приймач, щоб отримувати інформацію.
  • Не намагайтесь перейти в іншу будівлю – це небезпечно.
  • Не користуйтеся ліфтами. Електромережу можуть раптово вимкнути.
  • Обминайте хиткі будівлі та будинки з хитким дахом, якщо лихо застало вас на вулиці. Вони руйнуються дуже швидко. По можливості заховайтеся в підвал найближчого будинку.
  • Якщо ви на відкритій місцевості, притисніться до землі на дні будь-якого заглиблення (яру, канави, кювету), захищаючи голову одягом чи гілками дерев.
  • Зупиніться, якщо ви їдете автомобілем. Не ховайтеся у ньому, а виходьте і швидко ховайтеся у міцній будівлі або на дні будь-якого заглиблення.
  • Уникайте різноманітних споруд підвищеного ризику, мостів, естакад, трубопроводів, ліній електромереж, водойм, потенційно небезпечних промислових об'єктів та дерев.
  • Не наближайтесь до води подивитися на шторм, сильні вітри здіймають величезні хвилі на морі, які накочуються на берег. Ви можете загинути.

Дії після стихійного лиха:

  • Зберігайте спокій, заспокойте дітей та тих, хто отримав психічну травму в результаті лиха, оцініть ситуацію. Допоможіть, по можливості, постраждалим, викличте медичну допомогу тим, хто її потребує.
  • Переконайтесь, що ваше житло не отримало ушкоджень. Перевірте зовнішнім оглядом стан мереж електро-, газо- та водопостачання. Обов'язково кип'ятіть питну воду.
  • Не користуйтеся відкритим вогнем, освітленням, нагрівальними приладами, газовими плитами і не вмикайте їх до того часу, доки не будете впевнені, що немає витоку газу. Перевірте, чи не існує загрози пожежі. При необхідності сповістіть пожежну охорону. Не користуйтеся телефоном, окрім як для повідомлення про серйозну небезпеку.
  • Не користуйтеся ліфтами. Електромережу можуть вимкнути.
  • Не виходьте відразу на вулицю – після того, як вітер стих, через кілька хвилин шквал може повторитися.
  • Будьте дуже обережні, виходячи з будинку. Остерігайтесь частин конструкцій та предметів, які нависають на будівлях; обірваних дротів від ліній електромереж; розбитого скла та інших джерел небезпеки.
  • Тримайтеся подалі від будинків, стовпів електромереж, високих парканів та іншого. Не поспішайте з оглядом міста, не відвідуйте зони руйнувань, якщо там не потрібна ваша допомога.
  • Дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, які відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Дії під час стихійного лиха:

  • лише у виняткових випадках виходьте з будинків. Забороняється виходити поодинці;
  • повідомте членам родини або сусідам, куди ви йдете й коли повернетеся;
  • в автомобілі можна рухатися тільки центральними дорогами та шосе;
  • забороняється відходити від машини за межі видимості;
  • зупинившись на дорозі, подайте сигнал тривоги переривчастими гудками, підніміть капот або повісьте яскраву  тканину на антену, чекайте допомоги в автомобілі. При цьому можна залишити мотор працюючим, відкривши скло для забезпечення вентиляції й запобігання отруєнню чадним газом;
  • якщо ви втратили орієнтацію, пересуваючись пішки поза населеним пунктом, зайдіть у перший  будинок, що трапиться, уточніть місце знаходження й, по можливості, дочекайтеся закінчення заметілі там;
  • якщо вас залишають сили, шукайте укриття й залишайтеся в ньому;
  • будьте уважними й обережними при контактах з незнайомими людьми, тому що під час стихійних лих різко зростає число крадіжок з автомобілів, квартир і службових приміщень.

Дії після стихійного лиха:

  • якщо в умовах сильних заметів ви виявилися заблокованими у приміщенні, обережно, без паніки з'ясуєте, чи немає можливості вибратися з-під заметів самостійно (використовуючи наявний інструмент і підручні засоби);
  • повідомите керівництву з ліквідації НС чи виконавчому комітету міської ради (старості старостинського округу) про характер заметів;
  • якщо самостійно розібрати сніжний замет не вдається, спробуйте встановити зв'язок з рятувальними підрозділами;
  • увімкніть радіотрансляційний приймач (телевізор) і виконуйте вказівки місцевої влади;
  • зберігайте тепло й ощадливо використовуйте продовольчі запаси.

Як не стати жертвою блискавки під час грози?

Влітку сильна спека в Україні чергується із грозами – типовим атмосферним явищем теплої пори року. Найнебезпечнішими під час грози є розряди блискавки, температура якої може перевищувати 30 тисяч градусів за Цельсієм – це приблизно в 5 разів більше за температуру на поверхні Сонця. У середньому блискавичний розряд поширюється зі швидкістю понад 190 тисяч км/с, а його довжина становить 3-4 км. За статистикою, щороку у світі від удару блискавки гинуть до 3000 людей. У зв’язку з цим, закарпатські рятувальники в черговий раз нагадують громадянам правила безпечної поведінки в грозу.

Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть усі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, що, як магніт, притягує кульову блискавку. Тримайтеся подалі від електроприладів, антен, проводів – всі вони притягують розряд.

Якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева.

Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що стоять поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя. Ні в якому разі не бігайте й не плавайте. Зверніть увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, ґрунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно.  Дуб, тополя, сосна та ялина – найбільш уразливі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.

Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Воно повинно бути сухим – волога земля сильніше проводить електрику. Якщо поблизу немає сухого заглиблення, сховайтеся в мокрій землі, але не лягайте в повний зріст.

Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться – це небезпечно. Коли ж ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує. Але не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди.

Запам’ятайте: всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому в жодному разі не користуйтеся ними під час грози, натомість негайно їх вимкніть.

Будьте розсудливі! Бережіть себе, своїх рідних і друзів!

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Запам'ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Настійно радимо всім: не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити!

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині.

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Не збирайте гриби:

  • якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
  • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

Увага! У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  • "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
  • "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний".
  • "Усі гриби в молодому віці їстівні".
  • "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
  • "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
  • "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
  • "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".
  • "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
  • Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

 

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами:

  1. Викличте "Швидку медичну допомогу".
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

  • Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
  • Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Феєрверки, петарди, ракети та інші вибухові «іграшки» завжди притягували до себе увагу не тільки дітвори, а й дорослих. З кожним роком збільшується кількість людей, що отримують від цих забав каліцтво, термічні опіки, різні травми. Дуже часто це трапляється внаслідок необережного, неправильного та безграмотного користування піротехнічними виробами.

Сучасний ринок пропонує різноманітну піротехніку, яка стала прикрасою будь-якого свята. Проте переважна більшість імпорту не має відповідних документів на реалізацію. При купівлі піротехнічних виробів обов'язково ознайомтеся з інструкцією, вона повинна бути на кожному виробі. Якщо немає інформації щодо використання - то виріб є не сертифікованим, тому користуватися ним небезпечно. Перевірте термін зберігання виробу, його встановлює сам виробник, і ніхто не має права цей термін продовжити. Сьогодні торгівля пропонує широкий вибір різноманітної піротехніки, в основному китайського, корейського і, частково, вітчизняного виробництва.

На багатьох подібних виробах вказані вікові обмеження. Ті, які не призначені для використання дітьми молодше 16 чи 18 років, купувати не слід. Обов'язково перевірте, чи не пошкоджена упаковка виробу, чи не має пошкоджень сам виріб.

Щоб запобігти неприємним наслідкам від "спілкування" з піротехнічними виробами, необхідно пам'ятати та дотримуватися правил пожежної безпеки при використанні піротехнічних виробів.

Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів та поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок.

Піротехніку не можна зберігати біля приладів опалення (батарей, газових, електричних плит), не варто носити вогненебезпечні вироби у кишенях. Не можна розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам. Не можна курити, працюючи з піротехнічними виробами, а також знаходитись в нетверезому стані.

Прочитайте інструкцію та зверніть увагу на усі яскраві написи на коробці. Можливо, ця маленька пересторога врятує ваше здоров’я або ж навіть життя.

Шановні батьки! У жодному разі не довіряйте дитині самій пускати в хід піротехнічний виріб. Роблячи покупку, ви можете вимагати від продавця документи, що підтверджують якість піротехнічних виробів: сертифікат якості, детальна інструкція. Необхідно звернути увагу на упакування, яке не повинно мати жодних ушкоджень, також потрібно перевірити термін придатності виробу, наявність інструкції щодо застосування.

Основні правила пожежної безпеки прості та не потребують великих матеріальних затрат. Треба уважно вивчити їх, адже знання та виконання цих правил є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання справжнього задоволення від свята, яке принесе благополуччя та радість до вашої оселі.

  • Відпочинок на воді (купання, катання на човнах) повинен бути тільки у спеціально відведених місцевими органами виконавчої влади та обладнаних для цього місцях.
  • Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби.
  • Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при швидкості вітру до 10 м/сек, температурі води — не нижче +18° С, повітря — не нижче +24° С.
  • Після прийняття їжі купатися рекомендовано не раніше, ніж через 1,5 - 2 години.
  • Заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури повітря та води.
  • У воді варто знаходитись не більше 15 хвилин.
  • Після купання не рекомендується приймати сонячні ванни, краще відпочити в тіні.
  • Не рекомендується купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів.
  • Перед тим, як стрибати у воду, переконайтесь в безпеці дна і достатній глибині водоймища.
  • Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно.
  • Під час купання:

- не робіть зайвих рухів;

- не тримайте свої м’язи у постійному напруженні;

- не порушуйте ритму дихання;

- не перевтомлюйте себе;

- не беріть участі у великих запливах без дозволу лікаря і необхідних тренувань.

Правилами поведінки на воді забороняється

  • Купатися в місцях, які не визначені місцевими органами виконавчої влади та не обладнані для купання людей.
  • Залазити на попереджувальні знаки, буї, бакени.
  • Стрибати у воду з човнів, катерів, споруджень, не призначених для цього.
  • Пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів.
  • Використовувати для плавання дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, не передбачене для плавання.
  • Плавати на плавзасобах біля пляжів та інших місць, які відведені для купання.
  • Вживати спиртні напої під час купання.
  • Забруднювати воду і берег, прати білизну і одяг у місцях, відведених для купання.
  • Підпливати близько до човнів та катерів, які йдуть неподалік від місць купання.
  • Допускати у воді грубі ігри, які пов’язані з обмеженням руху рук і ніг.
  • Подавати помилкові сигнали небезпеки.
  • Заходити глибше, ніж до поясу, дітям, які не вміють плавати.
  • Купання дітей без супроводу дорослих.

  

     На морі треба завжди зважати на хвилі, які можуть перевернути людину при вході у воду. Не намагайтеся плисти проти хвилі. Варто бути обережними біля водорізів. Не пірнайте з них, бо можна впасти – вони дуже слизькі від водоростей. Не запливайте за буйки! Великою бідою може обернутися пірнання на мілководді або в незнайомих місцях. У таких випадках можливі травми шийного відділу хребта з пошкодженням спинного мозку.

     Якщо човен перевернувся, головне не розгубитися. Навіть коли перекинувся, він і тоді ще певний час тримається на воді, отже, треба зберігати спокій, і до прибуття рятувальників триматися за човен, штовхаючи його до берега. Той, хто добре вміє плавати, у першу чергу повинен допомогти тому, хто не вміє, підтримувати його на плаву. Рятувати треба спочатку одного потопаючого, а потім іншого, допомогти вплав одночасно кільком людям неможливо. Під час катання дітей необхідна присутність дорослого в кожному човні. Він мусить уміти керувати судном, добре плавати, знати прийоми надання невідкладної допомоги постраждалим на воді.  

       Основною причиною загибелі людей на воді є страх. У більшості випадків тонуть люди, котрі вміють плавати, і з самовпененістю запливають далеко від берега. Там вони можуть потрапити у потік холодної води. Тоді починає зводити ноги і хапає корч. У цій ситуації головне – не злякатися. Треба зануритися у воду і сильно потягти рукою на себе ступню за великий палець.

       Будьте дуже обережні під час відпочинку на воді, щоб він був для вас і ваших дітей безпечним, весь час суворо дотримуйтеся порад рятувальників!

Профілактика інфекційних захворювань та харчових отруєнь

     У літній період почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених хвороботворними мікробами.

     Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань - весіль, ювілеїв, випускних вечорів, проводів в армію тощо.

     Спеціалісти-епідеміологи стверджують, що основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

     Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

   З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь МОЗ рекомендує:

   НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

   НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

   НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

   Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

   НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

   НЕ приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.

   НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

   Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів. 

     При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

   Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

     Самолікування небезпечне!

     При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати швидку медичну допомогу.

Пташиний грип – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. До захворювання сприйнятливі кури, качки, індики, цесарки, буревісники, фазани, горобці, лебеді.

Збудник – вірус, споріднений з вірусом грипу типу А у людей та тварин. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. У замороженому стані вірус зберігає активність кілька років.

Знищується 5 % розчином хлораміну Б; 4-5 % розчином їдкого натрію; 3 % розчином хлорного вапна.

Джерело інфекції – дика птиця. Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Також збудник поширюється з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пір’ям.

Фактори поширення інфекції – господарства, де домашня птиця може знаходитись в контакті з дикою птицею, де разом утримується птиця різних видів, ринки з продажу живої птиці.

У птахів хвороба проявляється ураженням дихальних шляхів, хрипами, посинінням видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком голови, діареєю.

Для зниження ризику захворювання необхідно:

  • уникати контакту з хворими чи мертвими птахами;
  • не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;
  • після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці продезінфікувати;
  • вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо;
  • яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
  • не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

Якщо Ви маєте безпосередній контакт із птицею (наприклад, працюєте на птахокомбінаті), слід зробити щеплення проти штамів грипу людини, циркулюючих наразі.

Втрата пильності однією людиною може накликати біду на цілий колектив, місто, країну!

Чадний газ - безбарвний  газ, що не має запаху, тому він особливо небезпечний, бо його не можна відчути. Чадний газ легший за повітря. За високої температури він згорає у кисні синім полум'ям. Зріджується дуже погано. Нерозчинний у воді. Може утворювати з повітрям вибухові суміші.

Чадний газ надзвичайно небезпечний. Він з'являється всюди, де проходить процес горіння. Найбільша небезпека отруєння існує в приміщеннях, які опалюються автономно, за допомогою згорання вугілля та інших видів органічного палива.

Головним симптомом при отруєнні чадним газом є втрата свідомості.

При легкому ступені отруєння спостерігається шум у вухах, пульсація венозних артерій, головний біль, відчуття спраги, загальна тривога, почуття страху.

При середньому ступені отруєння людина на певний час втрачає свідомість, яка повертається відразу якщо її винести на свіже повітря. Характерними ознаками середнього ступеня отруєння є почервоніння обличчя, не адекватність поведінки. Підвищення температури тіла до 38 - 40 градусів.

При тяжкому отруєнні людина втрачає свідомість на тривалий час, виникає розлад дихання. Характерними ознаками тяжкого отруєння є поверхневе дихання, іноді його повна зупинка. Самовільне спорожнення кишечника та сечового міхура.  Шкіра стає блідносинюшною.

В разі отруєння чадним газом потерпілого слід негайно винести на свіже повітря, піднести до носа ватку з нашатирним спиртом. Забезпечити вільний доступ повітря до легень, розстебнувши одяг, що утруднює дихання. В разі необхідності зробити штучне дихання.

Новорічні та Різдвяні свята принесуть до кожного будинку радість і надію, зміни на краще в житті. Щоб наслідки від пожежі нікому не затьмарили свята, необхідно дотримуватися певних вимог пожежної безпеки. Такі вимоги є і до новорічних ялинок, ялинкових прикрас та інших виробів, які використовуються під час святкування Нового Року і Різдва.

Новий рік – це свічі, хлопавки й вогні, а ялинки, на жаль, дуже добре горять. При цьому штучні ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й "розтікаються".

Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню – камінів, газових плит і т.інше.

При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, які мають протипожежну пропитку (ця інформація вказується на упаковці).

Щоб ялинка не впала або не поранила дитину, вона повинна бути правильно зібрана і надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені.

На ялинку не можна встановлювати свічі та бенгальські вогні, особливо в об'єднанні з ватним "снігом" і паперовими іграшками.

Збирати штучну ялинку потрібно згідно з інструкцією. У процесі складання ялинки не рекомендується підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих. Для дитячої безпеки ялинку краще нарядити легкими прикрасами, які не б'ються (бантами, шишками, кульками зі склопластику тощо).

Слід дотримуватися й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправжні й не сертифіковані електричні вироби. Підключення гірлянд до мережі повинне виконуватися тільки за допомогою штепсельних з'єднань. При виявленні несправності в ілюмінації – нагрівання проводів, миготіння лампочок, іскріння, вона повинна бути терміново відключена.

Пам’ятайте, що тільки при дотриманні цих правил Ви зможете подарувати безпечне свято собі та своїй родині.