007.jpg

З метою своєчасної підготовки міського господарства і забезпечення життєдіяльності міста в осінньо-зимовий період 2024-2025 років розпорядженням Сумської міської військової адміністрації від 26.04.2024 №147-ВКВА створена міжвідомча комісія по організації й контролю за підготовкою об’єктів Сумської міської територіальної громади до роботи в осінньо-зимовий період 2024-2025 років.

Комунальні підприємства, підприємства-управителі та установи Сумської міської ради розробили заходи з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства, житлових будинків та закладів освіти, культури та охорони здоров’я до опалювального сезону.

Разом з тим, залишаються не охопленим заходами 27 житлових будинків з централізованим опаленням, де співвласники не визначились з формою управління. Тобто, декілька років поспіль в даних будинках не проводяться жодні роботи, які сприяють якісному наданню послуг з централізованого опалення протягом сезону. Мешканцями не забезпечується енергозбереження та зниження втрат тепла, а саме: відсутність ремонту теплоізоляції, стиків панелей, дахів, вхідних дверей тощо. Відсутність випробовування тиском опалювальних систем, несвоєчасна заміна застарілих трубопроводів та неналежне утримання устаткування і приладів збільшує ризики настання аварійних ситуацій, усунення яких тягне за собою додаткові витрати коштів співвласників житла.

Нагадуємо, що споживачі теплової енергії зобов'язані у міжопалювальний період виконувати обов'язкові обсяги робіт з підготовки до опалювального періоду та оформити акт про готовність об'єкта до опалювального  періоду або надати рішення (лист) щодо гарантії забезпечення безпечної експлуатації  системи теплоспоживання (п. 40 Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2007 року № 1198 (зі змінами).

Звертаємо увагу, що теплопостачальна організація відповідно до договору має право частково або повністю припиняти постачання теплової енергії споживачеві у разі настання певних випадків, зокрема:

  • утримання в антисанітарному стані приміщень вузлів управління та технічних підвалів, де проходять теплові мережі теплопостачальних організацій;
  • неготовності споживача до опалювального періоду — відсутності відповідного акту про готовність об'єкта до опалювального періоду або рішення (листа) щодо гарантії забезпечення безпечної експлуатації системи теплоспоживання балансоутримувачами (п. 30 вищезгаданої постанови).

Згідно зі ст. 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками.

За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції – об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (Асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку).

Інформаційну допомогу щодо порядку визначення управителя та/або створення ОСББ можна отримати в Департаменті інфраструктури міста Сумської міської ради (вул. Британська, 21, III поверх, тел. 700598).