007.jpg

На черговому засіданні опікунської ради при органі опіки та піклування Сумської міської ради під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Станіслава Полякова, яке відбулося 21.06.2024, поміж інших питань підведено підсумки роботи за І півріччя поточного року.
На обліку в Департаменті соціального захисту населення Сумської міської ради перебуває 409 недієздатних та обмежено дієздатних осіб. Із них 55 – перебувають в інтернатних установах для осіб, які страждають на психічні розлади.

Протягом І півріччя 2024 року опікунська рада забезпечила розгляд 75 заяв громадян, із яких: 61 - щодо встановлення опіки над повнолітніми особами в разі визнання їх судом недієздатними, 2 – про звільнення опікуна від опікунських обов’язків, 7 – про призначення опікуна недієздатній особі та 3 про влаштування до закладу соціального захисту осіб, які страждають на психічні розлади.

З початку року прийнято участь у 130 судових засіданнях у вирішенні питань визнання осіб недієздатними та призначення опікунів, подовження терміну дії рішення про визнання осіб недієздатними та поновлення цивільної дієздатності фізичних осіб. Як наслідок, над 30 особами встановлено опіку вперше, по 6 - подовжено термін перебування під опікою.

Здійснено 242 обстеження умов проживання недієздатних осіб та потенційних опікунів, 250 громадян отримали методичну допомогу у питаннях опіки та піклування над повнолітніми особами, які за станом здоров’я не можуть здійснювати свої права та виконувати обов’язки.

Відповідно до програми Сумської міської територіальної громади «Милосердя» в квітні 2024 року отримали одноразову матеріальну допомогу 6 опікунів, у яких під опікою перебуває двоє повнолітніх недієздатних осіб в загальній сумі 28332,00 грн. (на одну підопічну особу – 2361 грн.).

Одночасно нагадуємо опікунам про необхідність безумовного виконання в повному обсязі обов’язків опікуна, передбачених Цивільним кодексом України та Правилами опіки та піклування, затвердженими наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88. Зокрема, законодавством передбачено, що опікун зобов’язаний дбати про підопічну особу, про створення їй необхідних побутових умов, забезпечення її належним доглядом та лікуванням, а також вживати заходи щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічної особи. Також зазначаємо, що за заявою органу опіки і піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов´язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров´я або закладу соціального захисту (психоневрологічний інтернат).

Роз’яснення щодо порядку встановлення опіки та піклування над повнолітніми особами надаються за телефонами (050) 407 81 27, прийом документів - у Громадській приймальні департаменту (вул. Харківська, буд. 35) за реєстрацією в електронній черзі через термінали для запису, що розміщені в холі адміністративної будівлі.