002.jpg

З 1 липня 2024 року збільшився розмір грошового забезпечення патронатному вихователю. Тепер такі виплати встановлюються на рівні 3-х мінімальних заробітних плат на місяць, це – 24 тис. гривень, а для вихователів, які є фізичними особами-підприємцями, грошове забезпечення становить 3,5 мінімальних заробітних плат (28 тис. гривень).

До прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 30.05.2024 №633, якою врегульовані питання надання послуги патронату над дитиною, грошове забезпечення надавалось у розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (15140 гривень).

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Патронатним вихователем може бути, як фізична особа, так і фізична особа-підприємець, яка має КВЕД 97.00 чи КВЕД 88.91, КВЕД 85.59. Вихователь може мати помічника, і це не лише родичі, які мешкають разом з патронатним вихователем, а також інші повнолітні особи, у тому числі особи, які провадять підприємницьку діяльність, пройшли відповідне навчання та надають допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною.

Робота помічника оплачується на рівні мінімальної заробітної плати на місяць (8 тис. грн).

У разі влаштування до сім’ї патронатного вихователя дитини віком до одного року, дитину з інвалідністю, малолітню або неповнолітню вагітну, ВІЛ-інфіковану дитину або одночасно троє і більше дітей, розмір грошового забезпечення за надану послугу патронату над дитиною збільшується на 10 відсотків за кожну дитину.

У період коли в сім’ї патронатного вихователя не перебувають діти, між вибуттям однієї дитини до влаштування наступної, вихователі отримують заробітну плату в розмірі однієї мінімальної зарплати (8 тис. гривень).

За три місяці догляду за дитиною патронатному вихователю та його помічнику нараховуються 7 днів оплачуваної відпустки. Їх можна використати після вибуття дітей із родини, а також можна накопичувати.

Також, на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя виплачується соціальна допомога у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, а для дітей з інвалідністю - у розмірі 3,5 прожиткового мінімуму. Якщо дитина вже є студентом і отримує стипендію, соціальна допомога розраховується як різниця між визначеними розмірами прожиткового мінімуму та розміром стипендії. До розрахунку береться стипендія за попередній повний місяць на момент влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя.

Максимальний розмір соціальної допомоги може складати від 6407,5 гривень до 11186 гривень на місяць залежно від віку дитини.