001.jpg

Народився 15 квітня 1996 року в м. Суми.

У 2012 році закінчив дев’ять класів Сумської спеціалізованої школи № 17. Під час навчання в школі полюбляв уроки фізкультури, в позаурочний час займався лікувальною фізкультурою, оскільки був хворобливим хлопчиком. Поступово це захоплення переросло у велику пристрасть до спорту: бокс, панкратіон, футбол. Саме в цих гуртках Юрій знайшов безцінний дар – вірних друзів, які завжди були поруч, в періоди його злетів і падінь, були емоційною підтримкою Юрія. А він завжди був готовий прийти на допомогу друзям.

Після закінчення школи поступив до Сумського професійно-технічного училища № 2, де опанував спеціальності «муляр» та «монтажник з монтажу сталевих та залізобетонних конструкцій». Юрій завжди був дуже комунікабельним, тому до нього тягнулися і однолітки, і діти. Хлопець займався з ними спортом, навіть сформував дитячу футбольну команду.

У 2018 році Юрій, разом з друзями, взяли участь у реалізації проєкту – відкриття спортивного центру «Єдність нації», як кроку до безкоштовних занять спортом для всіх бажаючих сумчан. Кожен мав право вибрати свій вид єдиноборства та з користю використовувати вільний час. Цей проєкт також був направлений на зниження рівня підліткової злочинності та мав зробити вулиці міста безпечними.

Юрій Анатолійович мав активну громадянську позицію, із великим задоволенням займався волонтерською діяльністю, допомагаючи дитячим будинкам Сумської області. Відвідуючи один із таких у м. Глухів, чоловік познайомився зі своєю коханою дівчиною Наталією.

Мав багато амбітних планів, мріяв навесні 2022 року здобути вищу педагогічну освіту та фахово навчати дітей спорту. Проте, лютий 2022 року зруйнував всі плани. З перших днів повномасштабного вторгнення Юрій записався до складу добровольчого формування Сумської міської територіальної громади, а 22 квітня 2022 року був мобілізований на посаду розвідника розвідувального взводу військової частини А 4270 у званні «солдат». Тут він проявив найкращі риси під час підготовки, злагодження підрозділу та безпосереднього виконання бойових завдань у складі сил стримування агресії противника у Сумській області.

З 11 жовтня 2022 року брав безпосередньо участь у бойових діях у Донецькому операційному районі.

Солдат Юрій Пономарьов (позивний «Карась») демонстрував високу ефективність своїх дій та справжню мужність захисника своєї країни та Сумщини, за що був відзначений нагородами. Серед них – орден «Спасителя», почесна відзнака «Захисник України. Герой міста Суми».

20 травня 2023 року, під час виконання службових обов’язків на Чернігівщині, куди була передислокована військова частина, Юрій разом зі своїм військовим побратимом Анатолієм Антоновим загинули.

25 травня було звершено чин похорону загиблих захисників у Свято-Миколаївському храмі м. Суми. Там не вистачило місця для всіх – попрощатися із захисниками прийшли кілька сотень людей. Поховали мужніх воїнів на Алеї Слави Ново-Центрального Баранівського кладовища.

Рішенням Сумської міської ради від 26 липня 2023 року № 3776-МР Пономарьову Юрію Анатолійовичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» (посмертно).

За вірність українському народові, мужність і самовідданість, проявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України Наказом Головнокомандувача Збройних Сил України від 14 жовтня 2023 року № 2416 Юрій Пономарьов був нагороджений Почесним нагрудним знаком «Золотий хрест» (посмертно).

В травні 2024 року у Сумській спеціалізованій школі №17, з метою увічнення пам’яті про загиблих сумчан, воїнів, що віддали життя за суверенітет України, патріотичного виховання молодого покоління, у рамках проєкту «Код пам’яті», встановили пам’ятну табличку загиблому випускникові.

Світла пам’ять про Героя назавжди залишиться в серцях його рідних, близьких, друзів та сумчан.