001.jpg

Народився 13 вересня 1980 року у місті Суми. Навчався у Сумській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 23, яку закінчив з відзнакою. Під час навчання проявив себе активним, допитливим та відповідальним учнем, мав ґрунтовні знання з базових предметів, захоплювався спортом, брав активну участь у громадському житті школи, завжди мав власну думку та стійку громадянську позицію.

Після закінчення школи у 1997 році вступив до Сумського інституту ракетних військ і артилерії імені Богдана Хмельницького при Сумському державному університеті, який закінчив у 2001 році з відзнакою. Після чого був направлений до міста Мукачево Закарпатської області, де проходив військову службу на посаді командира бойового взводу. Після розформування частини повернувся до рідних Сум. Надалі проходив службу в органах УМВС України у Сумській області. Мав звання «майор міліції».

У 2004 році продовжив навчання у Сумському національному аграрному університеті, де здобув економічну освіту.

У 2014 році, з початком російсько-української війни, Максим Ілліч добровольцем брав участь у проведенні антитерористичної операції у складі 11-го батальйону територіальної оборони Київщини «Київська Русь». У цьому ж році отримав статус учасника бойових дій.

У 2016 році Максим закінчив навчання в Українській академії банківської справи Національного банку України в місті Суми.

Цього ж року Максим Сєріков підписав контракт, вступив до лав Збройних Сил України та проходив службу на посадах помічника командира 3-го механізованого батальйону з артилерії, згодом – командира мінометної батареї механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України.

У лютому 2022 року, з початком повномасштабного вторгнення військ рф на територію України, 72-га бригада отримала бойове розпорядження – боронити Київ. На місто прямували елітні частини: 333-й Костромський полк ПДВ, підрозділи ГРУ, 155-ї бригадно-морської піхоти. Зазнавши великих втрат, наприкінці березня російські війська відійшли.

Під час проходження служби у військовій частині зарекомендував себе відповідальним та вимогливим офіцером, який сумлінно ставився до виконання службових обов’язків, звертав увагу на деталі, мав тверді командирські навички та добрі організаторські здібності, завжди показував приклад дисциплінованості, неухильного виконання вимог законів, наказів і розпоряджень командирів, завжди користувався авторитетом та повагою підлеглих, керівництва. За час проходження служби в Збройних Силах України, за високий рівень професіоналізму та сумлінне виконання службових обов’язків неодноразово отримував заохочення у вигляді подяк та грамот, був нагороджений медалями: «За відвагу», «За оборону Авдіївки», «Хрест бойового Братерства», «За участь в боях «Світлодарська дуга», «За оборону рідної Держави», нагрудним знаком Міністерства оборони України «За зразкову службу», відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції» тощо.

За визначні заслуги у забезпеченні обороноздатності України, за оборону Києва наказом Міністерства оборони України Сєріков Максим нагороджений особистою зброєю – 9 мм пістолетом ПМ.

12 вересня 2022 року, виконуючи службові обов’язки, Сєріков Максим Ілліч загинув під час артилерійського обстрілу позицій підрозділу поблизу н.п. Володимирівка Волноваського району Донецької області.

Поховали Героя 17 вересня на Алеї Слави Ново-Центрального Баранівського кладовища міста Суми.

У чоловіка залишились дружина, два сини (старший син служить у патрульній поліції, молодший – навчається у школі), мати.

Побратими згадують Максима, як командира з великим серцем, який беріг, цінував життя кожного солдата, вболівав за їх подальшу долю.

Указом Президента України від 20 жовтня 2022 року № 729/2022 за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі капітана Сєрікова Максима Ілліча нагороджено орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Рішенням Сумської міської ради від 31 січня 2024 року № 4371-МР йому присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» (посмертно).

Світла пам’ять про мужнього воїна назавжди залишиться в серцях його рідних, близьких, друзів та сумчан.