002.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (19 – 26 серпня 2024 року).

Бюджет

Станом на 25 липня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) 1 734,7 млн грн, що становить 97,5 % до плану на поточну дату січень – серпень за розписом (1 778,9 млн. гривень).

Сума недовиконання за розписом на поточну дату становить 44,3 млн грн, або «-» 2,5 %, переважно за рахунок податку на доходи фізичних осіб «-» 50,5 млн грн, акцизного податку «-» 23,6 млн. гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшились на 58,5 млн грн (або на 3,5 %) переважно за рахунок єдиного податку, акцизного податку, плати за надання адміністративних послуг тощо.

До спеціального фонду бюджету СМТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 86,3 млн грн, що становить «+» 14,9 млн грн, або «+» 20,9 % до плану на поточну дату на січень – серпень за розписом (71,3 млн. грн), переважно за рахунок власних надходжень бюджетних установ.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 585,6 млн грн, що становить 99,7 % до плану на січень – серпень за розписом, до спеціального фонду – 85,0 млн грн (95,2 % до плану за розписом).

Плата за землю та комунальне майно

З початку серпня 2024 року надійшло:- від оренди комунального майна – 8 833,0 тис.грн, що складає 98,14 % від планового завдання на серпень 2024 року;

коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 11,8 тис.грн, що складає 37,04 % від планового завдання на серпень 2024 року.

плати за землю – 2 987,4 тис. грн, що складає 23,6 % від планового завдання на серпень, з них: земельного податку – 949,1 тис. грн, або 24,7 % від плану на поточний місяць, орендної плати – 2 038,3 тис. грн, або 23,0 % від плану на поточний місяць;

коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 66,7 тис. грн, що складає 33,4 % від планового завдання на серпень 2024 року;

плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) надійшло 0,7 тис. грн, що становить 36,8% від планового завдання на липень;

коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у державній або комунальній власності, – 10 тис. грн (авансові внески як оплата вартості земельної ділянки).

З початку року надходження склали:

від оренди комунального майна надійшло 63 076,5 тис.грн, що складає 57,34 % від планового завдання на рік;

від відчуження комунального майна – 1 568,0 тис.грн, що складає 156,8 % від планового завдання на рік;

коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 52,0 тис.грн, що складає 160,49 % від планового завдання на рік.

плати за землю – 56 310,4 тис. грн, що складає 72,9 % від планового завдання на січень – серпень 2024 року, з них: земельного податку – 13 979,6 тис. грн, або 53,8 % від плану на січень – серпень; орендної плати – 42 330,8 тис. грн, або 82,5 % від плану на січень – серпень 2024 року;

коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 3 346,8 тис. грн, що в 2,8 рази перевищує планове завдання січня – серпня 2024 року;

плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) надійшло 28,0 тис. грн, що в 1,7 рази перевищує планове завдання січня – серпня 2024 року;

коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у державній або комунальній власності, – 15 тис. грн (авансовий внесок як оплата вартості земельної ділянки).

Освіта

Оновили та погодили 85 паспортів безпеки закладів освіти Сумської МТГ.

Отримано 3978 підручників для учнів 7-х класів Нової Української Школи.

Від благодійної організації «Благодійного фонду «Глобал Епавермент Мішн ЮА» (GEM) на Пункти Незламності отримано 2808 бутилів питної води у якості гуманітарної допомоги

Крім того, на Пункти Незламності отримано благодійну допомогу від Благодійної організації «Парафіяльний благодійний фонд «Карітас - Суми», а саме: каву, крем- супи Maggi, питну воду, маски одноразову тощо.

У закладах освіти складено примірні чотиритижневі сезоні меню на осінній період відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 та погодженого у Держпродспоживслужбі.

Акти готовності теплового господарства до опалювального сезону мають у 51 закладі освіти. Ще у 25 – виконали всі заходи та подали сформований пакет документів на підпис до теплопостачальної організації.

У ДНЗ №12 відбувається термомодернізація закладу. Гімназія №1 чекає на акт розподілу меж від ТОВ «Сумитеплоенерго».

Тривають капітальні ремонти будівель із впровадженням комплексної термомодернізації у ДНЗ № 20, ДНЗ № 23, ССШ № 29;

капітальний ремонт покрівлі з утепленням (спортивного корпусу в ССШ №7, СПШ №30, СПШ № 32, ДНЗ № 2, ЦНТТМ.

Капітальний ремонт частини підвальних приміщень з пристосуванням їх для використання як найпростішого укриття триває в 12 закладах освіти.

Також продовжувались поточні ремонти кабінетів і групових приміщень, систем опалення, водопостачання та водовідведення, пралень та харчоблоку, дитячих і спортивних майданчиків.

Соціальний захист

Протягом тижня у департаменті соціального захисту населення надали 3343 послуги соціального характеру з питань оформлення документів для призначення й виплати різних видів державної та місцевих допомог, отримання гуманітарної допомоги.

Прийняли з питань соціального захисту 369 ВПО, які прибули до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні, серед них - 296 жителів прикордонних районів Сумської області. У період з 15 по 21 серпня сприяли влаштуванню на проживання 113 внутрішньо переміщених осіб з числа евакуйованих.

Надавали допомогу захисникам України та сім’ям загиблих воїнів, яким сприяли у встановленні відповідного статусу, оформленні документів для отримання додаткових гарантій коштом бюджету громади, виготовленні та встановлення намогильних споруд та елементів благоустрою на могилах загиблих захисників України, виплаті рідних видів допомог, забезпеченні технічними та іншими засобами реабілітації.

У місцях (пунктах) соціальної та правової підтримки родин військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, що діють у департаменті соцзахисту населення, при КУ «Центр учасників бойових дій», і під час роботи «мобільних соціальних центрів» проконсультували, прийняли документи на отримання матеріальної допомоги з бюджету громади, надали продуктові набори 27 військовослужбовцям та 21 члену сімей військовослужбовців.

Помічники ветеранів надали послуги 46 ветеранам і членам їхніх родин та членам сімей загиблих захисників України.

Оформлено 10 договорів та направлено на реабілітацію шістьох дітей з інвалідністю.

На оздоровлення до дитячих закладів карпатського регіону вирушили шість дітей пільгових категорій, (з них четверо оздоровляться за кошти бюджету громади). Надійшли заяви на відпочинок та оздоровлення від батьків (представників) 26 дітей (діти-сироти, діти з інвалідністю, діти учасників бойових дій та загиблих захисників України, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, внутрішньо переміщених осіб, талановиті діти тощо).

Протягом звітного періоду 28 осіб з інвалідністю надали документи на забезпечення їх 109 технічними та іншими засобами реабілітації. Сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Протягом минулого тижня відбулося 15 випадків домашнього насильства, (з них відносно сімох осіб повторно).

Працівники мобільної бригади, яка діє при Сумському міському центрі соціальних служб, здійснили дев’ять виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надали психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг, взяли на облік десять сімей, у яких відбулись випадки домашнього насильства.

Семеро людей звернулись до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства.

Надання соціальних послуг забезпечувалось у рамках роботи підпорядкованих комунальних установ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» та «Центр учасників бойових дій», міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

У КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надали 3 280 соціальних послуг 2 139 громадянам. Вперше взяли на обслуговування 20 людей. Організували та провели заходи просвітницького, профілактичного, правового, навчального спрямування, індивідуальну та групову роботу з декоративно-ужиткового мистецтва та заняття в гуртках за інтересами Університету третього віку.

Виїзди Мобільної соціальної служби не здійснювались через складну безпекову ситуацію в старостинських округах.

У межах співпраці з волонтерським рухом «Ми тут – північний форпост» працівники терцентру та його відвідувачі виготовляли маскувальні сітки, подушки, килимки та обереги, шили спідню білизну (передали 96 одиниць виробів). Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» одиноким громадянам похилого віку видали 400 одиниць хліба та 400 батонів.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувались 16 безхатьків. Для них провели заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди, індивідуальне психологічне консультування. Двом бездомним сприяли у відновленні родинних стосунків, ще трьом особам – у працевлаштуванні, із 12 бездомними проведено три групових профілактичних та психокорекційних бесіди.

Соціальний патруль виходив до місць можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Гетьмана Павла Скоропадського та вул.Троїцька, де розповсюджував листівки з інформацією про Будинок нічного перебування. Виявлено бездомного чоловіка, який жебракував.

У КУ «Центр учасників бойових дій» надали 374 послуги соціальної адаптації. Послуги отримали 65 ветеранів та 98 членів сімей Захисників, у тому числі, 18 осіб звернулися до установи вперше. Провели чотири заходи культурно-виховного спрямування, в яких взяли участь ветерани та члени їхніх сімей.

Ринок праці

Станом на 23 серпня на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості перебували 1684 людей (905 сумчан), з яких 693 (сумчани – 446) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 2073 людей, з них зареєстрованих безробітних – 1273 особи.

Професійне навчання під замовлення роботодавців пройшли 218 безробітних.

Ваучер на навчання отримали 329 людей.

З-поміж зареєстрованих безробітних до виконання суспільно корисних робіт залучили 2243 особи (по Сумах 551 особа), до громадських та інших видів робіт тимчасового характеру – 117.

Актуальна база вакансій станом на 26 липня налічувала 330 одиниць: для службовців – 151, робітників – 146, для осіб, які не мають професії або посідали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 33.