007.jpg

Фахівці відділу молодіжної політики презентували представникам молодіжних громадських організацій і керівництву сумської громади проєкт цільової комплексної програми «Суми – громада для молоді» на 2025 – 2027 роки.

На презентацію-захист, що проходила в Офісі відновлення та розвитку Сумської МТГ, запросили заступника міського голови Станіслава ПОЛЯКОВА, начальника відділу із соціальних питань Сумської МВА Андрія ДОМЧУКА, представників Молодіжної ради при Сумській міській раді, колектив МЦ «Романтика», студентських ректорів, активну учнівську молодь.

Розпочали захід скорботною хвилиною мовчання за загиблими у російсько-українській війні та разом виконали Державний Гімн України.

За словами начальника відділу молодіжної політики Тетяни СЕНЧИЩЕВОЇ, проєкт програми «Суми – громада для молоді» на 2025 – 2027 роки, розроблений спільно з ГО «Ліга змін», Молодіжною радою при Сумській міській раді, колективом МЦ «Романтика» та активною молоддю сумської громади.

«Перед написанням цієї програми ми провели інформаційну кампанію та опитування серед молоді, в якому взяли участь 825 респондентів. На основі результатів опитування виокремили ті ключові питання, які турбують молодь громади, та розробили чотири окремі підпрограми, в яких пропонуємо шляхи розв’язання цих актуальних молодіжних проблем протягом наступних трьох років. Загальний кошторис для розвитку сфери молодіжної політики у сумській громаді, який допоможе втілити ідеї та розв'язувати проблеми, які турбують молодь, складає 25764,5 тис. грн», – розповіла Тетяна Сенчищева.

Співдоповідач – заступник голови ГО «Ліга змін» Максим БОНДАРЕНКО додав, що Суми з великою кількістю навчальних закладів завжди були молодіжним містом, молодь віком 14 – 35 років складає велику частку населення сумської громади. Тому так важливо враховувати потреби молодих людей, щоб вони бачили перспективи для себе саме тут.

«Відповідно до опитування, ми з’ясували декілька ключових пріоритетів. Зокрема, це здобуття нових компетентностей та навичок (48,1%), працевлаштування молоді (47,2%), підтримка з боку інститутів громадського суспільства соціальних молодіжних ініціатив (46,5%). Актуальні також – розвиток громадянської ідентичності, волонтерська діяльність, залученість молоді до життя громади. Тому програмою передбачено проведення конкурсу проєктів, який з бюджетною підтримкою дозволить молоді реалізувати власні проєкти для суспільного блага громади», – переконаний Максим Бондаренко.

Окрему підпрограму у складі комплексної програми «Суми – громада для молоді» презентувала директор КУ «Молодіжний центр «Романтика» Світлана ЮРЧЕНКО. Вона розповіла про плани розширення роботи з молоддю та зосередилась на ключовому питанні – безпеці, яке неможливо вирішити без допомоги влади.

«Ми маємо багато ідей організації активностей та проєктів роботи з молоддю. На жаль, ми не можемо їх втілити, адже «Романтика» не має власного укриття, а оренда таких приміщень – буде неефективним витрачанням тих бюджетних коштів, які ми хочемо спрямувати саме на молодіжні проєкти», – сказала Світлана Юрченко.

Заступник міського голови Станіслав Поляков підкреслив, що влада сумської громади завжди підтримує молодіжні ініціативи, та відзначив важливість тих, які внесені до цієї оновленої програми.

«Це такі важливі компоненти, як робота із соціально-вразливими групами молоді, які мають особливі потреби, це взаємодія з тими організаціями, які працюють саме із цією категорією молодих людей. Загалом, молодь – це найбільш активна категорія населення нашої громади, і важливо, щоб активні молоді люди відчули нашу підтримку у цей складний час, тому маємо знайти різні можливості й формати для підтримки нашої молоді та її ініціатив», – зазначив посадовець.

У підсумку учасники домовились зробити додатково деталізований кошторис на 2025 рік. Його разом із програмою подадуть на підпис голові Сумської МВА, який і затверджуватиме документ.