006.jpg

Сумчан прохають бути уважними під час збору та покупки грибів.

Про ТОП-поради та долікарську допомогу містянам розповіли медики під час виїзного брифінгу.

В.о. начальника відділу охорони здоров’я Наталія КІПЕНКО повідомила, що за останні три роки у Сумах зафіксували 14 випадків підозр на отруєння грибами, п’ять із них було підтверджено (у 2019 році із семи підозр підтвердились три – це була сім’я, яка вжила гриби без застосування термообробки), летальних випадків не було.

«Отруєння грибами – діагноз, який не лікується самостійно, адже тільки фахова медична допомога допоможе врятувати життя людині. Тому у разі отруєння негайно викликайте «швидку» допомогу», – зауважила посадовиця.

Наталія Кіпенко радить сумчанам збирати лише знайомі гриби; уважно оглядати гриби (звертати увагу на колір капелюшка, губки, ніжки); не брати занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними; не збирати гриби поблизу автомагістралей, промислових підприємств, забруднених територій (гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин: свинець, ртуть, кадмій, миш’як, тощо); не збирати гриби у посушливу погоду (в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів) та уникати покупки грибів на стихійних ринках.

Щодо приготування, фахівці закликають сумчан пам’ятати основні правила: не куштувати гриби сирими; готувати їх протягом першої доби після збирання; варити не менше трьох разів і не менше 30 хв., щоразу у підсоленій воді; зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

За інформацією завідувача відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії КНП «Клінічна лікарня № 5» Ігоря БАНДУРИ, найчастіше фіксують отруєння токсинами блідої поганки.

Лікар виділяє такі симптоми отруєння як нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій. До слова, перелічені симптоми можуть виникнути як через 30 хвилин після вживання грибів, так і протягом кількох днів.

Полегшити ситуацію до приїзду екстреної допомоги можливо завдяки промиванню шлунка та вживанню адекватної дози проносного засобу або сорбентів, зокрема – активованого вугіллю (на 1 кг маси тіла людини потрібно 1 г сорбенту). Щоб не погіршити стан та не прискорити процес всмоктування токсинів, не можна їсти будь-яку їжу, а особливо кисломолочні продукти та вживати алкоголь, – додають медики.

Сумчан з отруєннями шпиталізують до відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії та підрозділом клінічної токсикології КНП «Клінічної лікарні № 5», де пацієнт отримає усю необхідну медичну допомогу. До слова, це відділення – унікальне, оскільки є найбільшим у Сумській області (на 12 ліжок) і тільки тут надають токсикологічну допомогу дорослому населенню.