004.jpg

Державна податкова інспекція у м. Сумах нагадує сумчанам, котрі отримали грошовий переказ із-за кордону від родичів або близьких людей, про необхідність декларування цих коштів.

Цього вимагає податкове законодавство України.

Сума іноземних доходів включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію та сплатити з одержаних доходів податок на доходи та військовий збір.

Доходи, одержані громадянами в іноземній валюті, перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діяв на момент отримання таких доходів.

За підсумками 2015 року сума іноземного доходу оподатковується податком на доходи за ставкою 15 %. Військовий збір розраховується фізичними особами самостійно за ставкою 1,5 % об’єкта оподаткування.

У випадку, якщо загальна сума отриманих доходів перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2015 році 12180 грн.), ставка податку на доходи становить 20 %.

Сума самостійно нарахованого податку на доходи та військового збору, зазначена у податковій декларації за 2015 рік, сплачується громадянами до 1 серпня 2016 року.