005.jpg

У Сумах у 80-ті роковини Голокосту ромів вшанували жертв цього жахливого злочину проти людяності.

На знак спільної скорботи за безвинними жертвами нацизму на майдані Незалежності підняли прапор ромів. Також сумчани прийшли до пам’ятного знаку жертвам нацистських концтаборів.

Голова ГО «Ромське національне об’єднання Сумської області» Микола МОСКАЛЬОВ розповів, що серед тих, на честь кого відкрили цю пам’ятну композицію, й ромська родина. Це єдине таке пам’ятне місце для їхньої спільноти на теренах Сумщини.

«Історія повторюється. Зараз росіяни вбивають представників різних національностей за те, що вони живуть в Україні та захищають її незалежність. Представники нашої спільноти не залишаються осторонь цієї боротьби, а також боронять державу, займаються волонтерською діяльністю. Усвідомлення єдності – це той урок, який людство має винести з тих трагічних подій», – зазначив він.

Присутні, серед яких були в. о. міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ і представники управління суспільних комунікацій, вшанували пам’ять ромів і всіх жертв нацизму хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знаку.

«Трагедія ромського народу – це наше спільне горе, яке є невіддільною частиною нашої національної пам’яті. Україна рішуче засуджує будь-які прояви расизму, нерівності, дискримінації за етнічною чи релігійною ознакою. Злочини проти людяності, геноцид, воєнні злочини й агресія не мають прощення, – сказав в. о. міського голови Станіслав Поляков. – Ромська етнонаціональна спільнота є невід'ємною частиною українського народу, і так само роми є повноправною частиною нашої сумської громади. Наші спільні та найзаповітніші бажання зараз – здобути Перемогу у війні з російським агресором, і щоб ні українці, ні роми, ні інші нації у світі не знали війни. Адже кожен народ заслуговує на вільний розвиток, заможне й щасливе життя у своїй країні».

Краєзнавець Олена ПРИЙМАЧ, яка займається дослідженням геноциду ромів розповіла, що з цієї теми на Сумщині обмаль інформації. З розповідей людей відомо про три такі факти: один у селі Спаське (Конотопський район) взимку в 1943 році, два – в Сумах – взимку 1942 року та влітку 1943.

Нагадаємо, в ніч із 2 на 3 серпня 1944 року в газових камерах концтабору «Аушвіц-Біркенау» (Польща) нацисти знищили в’язнів так званого «циганського табору» – близько 3 тис. людей, їх вбили саме за те, що вони були ромами.
Вважається, що під час Голокосту по всій Європі загинуло від 600 тис. до 1,5 млн ромів. На тимчасово окупованій нацистами частині Радянського Союзу було знищено близько 30 тис., з них майже 24 тисяч ромів – на території України. «Калі траш» (у перекладі з ромської «чорний жах») – так називають роми період історії свого народу в часи Другої світової війни.

У 1982 році переслідування ромів під час війни було офіційно визнано расизмом. У 1996 році лідери ромських організацій 10 країн Європи та США на конференції «Геноцид – Пам’ять – Надія» визначили 2 серпня Міжнародним днем пам’яті жертв нацистського геноциду ромів.