005.jpg

В Офісі відновлення та розвитку Сумської МТГ в онлайн-форматі обговорили моменти участі громади у 4-й Міжнародній виставці та конференції «ReBuild Ukraine: Construction and Energy».

До підготовки залучені управління стратегічного розвитку міста, департамент фінансів, економіки та інвестицій.

«ReBuild Ukraine» – це шанс залучити зовнішні інвестиції для проєктів відбудови у сумській громаді, тож, координатори з підготовки громад до участі в проєкті Ольга МУРАНОВА та Олена КОНОНЕНКО детально розповіли про формат заходу.

Зокрема, на конференції діятиме Національний стенд «Україна та її громади». Тут Сумська МТГ має представити себе на презентаційному стенді (від п’яти проєктів і більше) та в «прямому діалозі», без посередників, обговорити по кілька своїх інвестиційних проєктів відбудови, ознайомитись із програмами й умовами донорського фінансування від міжурядових фінансових установ, які вже працюють в Україні або готові запустити такі програми донорської підтримки.

Окрім цього, кожна громада окремо презентуватиме себе перед представниками урядів країн-партнерів, фінансових та донорських інституцій, проєктантами й архітекторами на «Марафоні громад».

«Наші партнери організовують для нас вже четвертий форум, що є етапами масштабної Програми «Ukraine Facilitіes 2024 – 2027», з обсягами фінансування 51 млрд євро, започаткованої Європейською комісією для відбудови України через відбудову громад. Але за європейські інвестиції доведеться поборотись. Тобто, ми, як громада, маємо представити на цьому форумі і якісну презентацію самої громади й ескізні проєкти, вже готові до реалізації, з порахованими кошторисами або оціночною вартістю» – зазначила заступник директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Лариса СКИРТАЧ.

Оскільки тематика 4-ої «ReBuild Ukraine» – будівництво та енергетика, сумська громада зацікавлена знайти енергоефективні рішення для власної енергонезалежності.

«Ми у 2023 році затвердили оновлену «Стратегію розвитку громади у воєнний та повоєнний період», і, зокрема, зацікавлені представити інвесторам наші проєкти побудови сонячних електростанцій (СЕС) для автономної роботи обладнання з підйому води на водоканалі та енергетичної автономності інших об’єктів життєдіяльності громади. Також однією з головних умов участі громади в цьому міжнародному заході є залучення представників малого й середнього бізнесу. Наші люди – це наша найсильніша частина громади, адже вони ведуть свій бізнес попри загрози», – сказала начальник управління стратегічного розвитку міста Оксана Кубрак.

4А Міжнародна виставка та конференція «ReBuild Ukraine»: Construction and Energy» – це офлайн платформа для проєктів відновлення, матеріалів, технологій, обладнання та інвестицій, необхідних для відновлення зруйнованої війною економіки України, з акцентом на інфраструктуру, промисловість, енергетику та житло. Захід відбудеться в столиці Польщі в листопаді. Дедлайн підготовки до участі – до 14 жовтня.

Суми|новини Сум|сумські новини|укрнет