003.jpg

Угоду про побратимство і дружнє співробітництво та обміни між містами Суми, Україна, та Коїмбра, Португалія, скріпили підписами Артем КОБЗАР та Хосе Мануель СІЛВА.

Підписання двосторонньої Угоди про побратимство і дружнє співробітництво між обома містами відбулось в онлайн-форматі.

Зокрема, в Сумах у церемонії підписання Угоди взяли участь в.о. міського голови Артем Кобзар, начальник Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко, ректор СумДУ, доцент, кандидат фізико-математичних наук Василь КАРПУША, проректор з науково-педагогічної роботи СумДУ, доцент, доктор технічних наук Іван КОЗІЙ та старший викладач кафедри германської філології СумДУ Алла КРАСУЛЯ.

По інший бік монітора – у Португалії – у підписанні взяли участь Хосе Мануель Сілва – мер м. Коїмбра, Жоана Гувейя ЛУРЕЙРО – керівник Управління інституційних та міжнародних справ Муніципалітету м. Коїмбра, Жоао Нуну Кальвао да Сілва – професор, проректор університету Коїмбри, Марина МИХАЙЛЕНКО – посол України в м. Коїмбра, Ольга ФІЛІПОВА – представник української громади в м. Коїмбра.

Артем КОБЗАР привітав учасників першої українсько-португальської онлайн-зустрічі, висловивши впевненість, що підписання угоди про побратимство стане міцною основою для подальшого розвитку міжнародних дружніх стосунків між обома містами.

«Ми підписуємо нашу Угоду в той час, коли в нашій країні палає війна. Сьогодні замість розбудовувати наше місто, робити його сучаснішим і комфортнішим для життя, ми будуємо укриття, щоб захистити наших громадян від обстрілів, і скеровуємо значну частку бюджету громади для підтримки української армії та сил оборони. Але водночас, дуже важливо, що ми відчуваємо міжнародну підтримку як України, так і нашого міста, від багатьох країн і багатьох міст-побратимів, та започатковуємо нові дружні зв'язки. Впевнений, після нашої перемоги над ворогом ми обов’язково гостинно зустрінемо друзів з португальської Коїмбри в українських Сумах», - акцентував Артем Кобзар.

Цю думку про безумовний успіх розвитку міжнародних відносин між обома громадами продовжив і мер м. Коїмбри Хосе Мануель Сілва.

«Впевнений, що наша Угода про побратимство стане міцним фундаментом для наших подальших спільних проєктів, і сприятиме розвитку взаємовигідного партнерства. Нехай ця Угода стане символом нашої міцної дружби та плідної співпраці на довгі роки. Будемо раді вітати вас у нашому стародавньому гостинному, сонячному місті»,  зазначив пан Сілва.

Керівники обох міст подякували університетським колективам: СумДУ та університету Коїмбри, адже співробітництво, спершу започатковане у науково-навчальній сфері, розвинулось і досягло офіційного закріплення партнерства на рівні муніципалітетів обох міст.

У процесі спілкування обидві сторони окреслили можливі напрями співробітництва міст-партнерів. Це, в першу чергу, наукові, культурні, спортивні, студентські обміни. Важливим для Сум є вивчення європейського досвіду в освіті, охороні здоров’я, екології, енергозбереженні. Цікавим є ознайомлення та запозичення досвіду у різних сферах життєдіяльності громади, зокрема, муніципального управління, підготовки та реалізації важливих для громади інфраструктурних проєктів коштом європейських фондів, і, безперечно, адвокація міста Суми й України у європейському просторі.

«Безумовно, що наша співпраця принесе користь обом громадам, і зміцнить наші дружні зв’язки на багато років», – сказав після підписання Угоди Артем Кобзар.

Довідково: Коїмбра — давня столиця (1131—1255), а нині — муніципалітет і місто в Португалії, адміністративний, історичний, культурний і туристичний центр одноіменного округу, яке часто називають «португальською Флоренцією». Коїмбра розташована у центральній частині країни, за 182 км на північ від столиці Португалії міста Лісабон на березі річки Мондегу, на теренах історичної португальської провінції Бейра.

Права міського самоврядування Коїмбра має з 1111 року. Площа муніципалітету — 319,4 км². Старе місто є об'єктом Світової спадщини ЮНЕСКО з 2013 року.

Коїмбрський університет — найстаріший університет у Португалії, і один із найстаріших у Європі, заснований у 1290 році королем Дініша I.