001.jpg

«Освіта в часи викликів: рух від стійкості до успіху» - освітяни сумської громади на педагогічній конференції визначили напрямки роботи у новому навчальному році.


З міркувань безпеки педагогічна конференція відбулась онлайн. В її роботі взяли участь в. о. міського голови Артем КОБЗАР, заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ, начальник управління освіти і науки Неля ВЕРБИЦЬКА, начальник управління державної служби якості освіти у Сумській області Алла РЯБУХА, депутати міської ради Вадим АКПЄРОВ, Анатолій САГАЧ, Ірина ДЯДЕНКО, Ігор ПЕРЕПЕКА, директори закладів дошкільної і шкільної освіти.

Важко – не означає неможливо, акцентував в. о. міського голови Артем Кобзар у вітальному слові до учасників зібрання, та подякував освітянам за їх роботу у надскладних умовах війни. Вони виконали основне завдання – якісне функціонування закладів освіти, доступність освіти у найскладніших умовах та створення безпечних умов для її здобуття.

«Ми не можемо поставити наші школи на паузу та відкласти навчання наших дітей до завершення війни. Понад два роки ви, вчителі, працюєте у режимі постійних і тривалих повітряних тривог. Це змушує кожного з вас дбати не тільки про те, як найкраще передати учням якісні знання, а ще й про безпеку кожної дитини та загалом безпеку навчального процесу, за що ми дуже вдячні усім педколективам», – зазначив Артем Кобзар.

Заступник міського голови Станіслав Поляков сконцентрувався на досягненнях галузі щодо якості знань, організації безпечного освітнього простору в навчальних закладах громади.

«Освітянський фронт – на плечах вчителів. За підсумками складання НМТ 36 випускників сумських шкіл здобули 40 результатів по 200 балів. Щоб освітній простір був безпечний, 165 млн грн з бюджету громади виділено на побудову укриттів у навчальних закладах, 146 млн грн - на ремонти, і ця робота триває й надалі», – зазначив Станіслав Поляков.

У будь-якій складній ситуації будьте впевнені у підтримці, запевнила сумських освітян начальник управління державної служби якості освіти у Сумській області – Алла Рябуха.

«За кілька днів - наше головне свято: 1 вересня – День знань. Я бачу, як готується до нього кожна школа і я вдячна вам за цю відданість дитині, вчительській професії і своїй школі. На першому місці – безпека дітей, якість знань, а також психологічний стан педагогів та їх мотивація до роботи у непростих умовах. Тому підтримуйте один одного і впевнено та гідно працюйте заради нашого майбутнього», – зазначила посадовиця.

Депутат міської ради Анатолій Сагач подякував усім освітянам за витримку, пошук нових форм роботи у викладанні шкільних предметів.

«Наші діти вже третій рік на змішаній формі уроків або онлайн, вам важче мотивувати їх відповідально вчитись, та завдяки вашій наполегливості, наші діти отримують якісні знання», – сказав депутат.

Неля Вербицька, окреслюючи плани на прийдешній навчальний рік, зазначила, що дитина та її розвиток мають бути центром всіх дій і рішень у кожній школі.

«Війна – найбільший виклик сьогодення, часті тривоги й блекаути гальмують нашу діяльність, а обсяги роботи зростають. Психологічно нам усім дуже важко. Але стабільний педагог – стабільна дитина. Тож, заклади освіти мають стати для дітей їх місцем сили. Стійкість, це перша ланка в нашому освітньому механізмі, яка веде до успіху», – підкреслила очільниця освітньої галузі.

У рамках конференції обговорили освітні пріоритети на 2024-2025 навчальний рік, серед них: подальше впровадження реформи НУШ, подолання факторів «освітніх втрат», які негативно впливають на дітей і навчальний процес, впровадження нових предметів, організацію патріотичного виховання дітей у навчальних закладах та інші.

Велику групу педагогів відзначено грамотами міського голови, департаменту освіти і науки Сумської ОДА, грамотами й подяками управління освіти і науки.

Присутні також підбили підсумки благодійної акції «Відважним серцям», яку освітяни усіх навчальних закладів громади започаткували на підтримку українських захисників. Зокрема, зібрані 170 тис. 305 грн передадуть для 117-ї окремої бригади тероборони.