002.jpg

Сумчанчиє житло зазнало пошкоджень внаслідок ворожого ракетного удару в неділю1 вересня, запросили на загальні збори за участі представників влади громади та благодійних організацій

Керівник робіт із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації – заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ повідомив, що влада громади тісно співпрацює з БФ «Проліска», ГО «Добробат», комунальними підприємствами, щоб швидко закрити плівкою або OSB-плитами розбиті вікна.

Паралельно людям роз’яснюють механізм дій для отримання допомоги на відновлення майна.

«Вже прийнято 169 заяв від постраждалих. Це одна з наймасштабніших надзвичайних ситуацій у громаді. Наближаються осінні холоди, тому ми, як влада громади, повинні допомогти людям швидко закрити вибиті вікна у квартирах і підготувати пакет документів на відшкодування й подальше відновлення їхнього житла», – зазначив посадовець.

Голова Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені та пошкоджені об’єкти нерухомого майна Анатолій ЗАНЧЕНКО акцентував, що їхні представники, відповідно поданих заяв від мешканців, по кожній оселі складуть акт обстеження. Згідно з ним надалі визначатиметься обсяг державної допомоги на відновлення житла.

Представник управління «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми» розповіла, що, в разі потреби, їхні фахівці допоможуть громадянам зареєструвати право власності на квартиру через портал «Дія» на участь у програмі «єВідновлення».

Посадовці міської ради наголосили на тому, що право на отримання відшкодування за цією програмою мають лише власники житла, за наявності документів, що посвідчують особу, права власності на квартиру, реєстраційного номера облікової картки платника податків (ІПН). Подавати заявку на «єВідновлення» можна на весь комплекс відновлювальних робіт, проте, процедура триватиме близько двох місяців. Якщо цільові кошти програми не будуть використані протягом року, вони повернуться до державного бюджету.

Натомість представники французької благодійної організації ACTED, Данської ради у справах біженців, БО «Парафіяльний БФ «Карітас – Суми», чеської гуманітарної організації «Людина в біді», БО «Право на захист», БФ «Рокада» надали учасникам зборів номери телефонів для звернень і довідок та розповіли про свої можливості щодо оперативного закриття пошкоджень квартир, виплати матеріальної допомоги, надання юридичних і психологічних консультацій. Благодійники надають допомогу як власникам житла, так і винаймачам квартир, що мають договір оренди.

Штаб з ліквідації надзвичайної ситуації, що трапилась 1 вересня, працюватиме в школі № 22 до кінця тижня. Щодня з 9:00 до 16:00 на сумчан, чиє майно зазнало пошкоджень, чекатимуть представники міської ради та благодійних організацій.

 Сумчана