005.jpg

На онлайн засіданні Асоціації міст України презентували Муніципальний центр відновлення, який створений на Сумщині для допомоги місцевим громадам у їх відновленні та відбудові.

Учасники онлайн засідання акцентували увагу на головних проблемах і викликах, з якими сьогодні стикаються громади Сумської області.

Це небезпека для життя людей через постійні обстріли, руйнування житлової, соціальної, промислової інфраструктури на територіях, евакуація жителів за межі своїх громад і навіть за межі Сумської області.

Проте, голови громад наголосили на необхідності їх відбудови та розвитку навіть в умовах повномасштабної агресії з боку рф. Перш за все, йдеться про те, як саме мотивувати людей повертатися додому та спільно створювати кращі умови для життя й розвитку своїх громад, щоб зробити їх сильнішими, а надалі й успішнішими.

Директорка Муніципального центру відновлення Інга МАКОВЕЦЬКА розповіла про ключові напрямки діяльності центру, серед яких надання громадам консультацій з питань планування та реалізації місцевих проєктів відновлення; допомога в підготовці власних рішень сільським, селищним та міським радам; експертна участь у напрацюванні конкретних проєктів з відновлення; допомога у підготовці заявок на отримання грантової допомоги та у взаємодії з донорами й міжнародними організаціями; навчання фахівців з питань, суміжних з питаннями відновлення.

Виконавча директорка Сумського регіонального відділення Асоціації міст України Людмила РИЧКАЛЬ зазначила: «Сьогоднішній захід є важливим кроком на шляху до відбудови та розвитку наших громад. Ми вдячні всім партнерам, які підтримали цей проєкт, зокрема Програмі USAID «ГОВЕРЛА». Спільними зусиллями ми зможемо досягти значних результатів».
 
Муніципальні центри відновлення працюватимуть по всій Україні, з особливим акцентом на 10 областей: Сумську, Чернігівську, Харківську, Полтавську, Дніпропетровську, Запорізьку, Київську, Миколаївську, Одеську, Херсонську.

Муніципальний центр відновлення створений в рамках проєкту «Забезпечення функціонування Муніципального центру відновлення, Асоціації міст України» за підтримки Програми USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).