004.jpg

Керівництво Сумської міської ТГ та благодійники громади зустрілись із членами садівничого кооперативу, чиї будинки та майно були пошкоджені ворожим обстрілом у неділю, 8 вересня.

З постраждалими спілкувались в. о. міського голови Артем КОБЗАР, керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ, голова Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені та пошкоджені об’єкти нерухомого майна Анатолій ЗАНЧЕНКО, а також представники департаменту інфраструктури міста, департаменту соціального захисту населення, управління муніципальної безпеки, управління «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми» та низки благодійних організацій.

В. о. міського голови Артем Кобзар зазначив, що в перші години після ворожого удару силами КП «Зеленбуд», КП «Міськсвітло», КП «Шляхрембуд», КП «Спецкомбінат» оперативно взялись ліквідовувати наслідки надзвичайної ситуації.

Нині мова про те, щоб допомогти постраждалим з відновленням їхнього майна.

Власникам пошкоджених будинків розповіли, що першочергово слід за номером Нацполіції «102» зафіксувати в ЄРДР факт пошкодження майна внаслідок російського удару, далі подати заяву на обстеження до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені та пошкоджені об’єкти нерухомого майна.

Оскільки відшкодування за державною програмою «єВідновлення» надається лише на житлові будинки, представники ЦНАПу на місці через єдину базу даних перевірили наявність державного акта на земельну ділянку та документів про те, чи був садовий будинок переведений у категорію житлового з визначеною адресою.

Як засвідчила перевірка, такі документи мають одиниці з постраждалих. Тож, решта, на жаль, не зможуть розраховувати на участь у програмі «єВідновлення».

Представниця Французької гуманітарної організації ACTED повідомила, що мають намір взяти на себе допомогу з відновлення садових будиночків. Наразі подали запит до центрального офісу у Києві, щоб фінансово допомогти тим людям, які цілорічно проживали в будинках, попри відсутність документів про переведення їх у категорію житлових.

Можливості допомогти з відновленням садових будинків шукають і представники БФ «Право на захист», БФ «Рокада», та чеської гуманітарної організації «Людина в біді».

Голова кооперативу Леонід ЗАЄЦЬ повідомив, під час ворожого удару було пошкоджено майже 150 будинків, з них ущент зруйнований один, два будинки непридатні до проживання. Сильно пошкоджені – близько 30. Решта – незначно.

Від БО «Проліска» постраждалим надано будматеріали (плівку, брезент, OSB-плити), а волонтери ГО «Добробат» допомогли закрити дахи та вікна. На території садівничого товариства вже відновили водо- та електропостачання.

Керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, заступник міського голови Станіслав Поляков повідомив, що фахівці ЦНАПу допоможуть із відновленням документів на право власності тим, у кого вони втрачені, та вважає, що слід приватизувати земельні ділянки та оформити власність на садові будинки тим, хто цього ще не зробив.