005.jpg

Лікарі Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб інформують про два випадки укусів сумчан кажанами, що трапились протягом тижня.

Одного з сумчан вкусив кажан, який сховався у взутті, що сушилось на балконі. Чоловік отримав інфіковану рану лівої кисті. Потерпілий одразу звернувся за медичною допомогою. Йому призначили курс антирабічних щеплень.

За кілька днів від укусу кажана постраждав підліток. За його словами, він намагався прогнати зграю кажанів, що залетіла на балкон. В результаті, один із кажанів укусив дитину за кисть. Наразі хлопець проходить амбулаторно курс антирабічного лікування.

Завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) і профілактики інфекційних хвороб Сумського обласного центру контролю та профілактики Наталія ГАЛУШКО повідомила, що укус кажана може бути небезпечним для здоров’я, тож слід негайно звернутися до лікаря-травматолога або хірурга для обробки рани та призначення курсу лікування.

«Кажани можуть бути безсимптомними переносниками вірусу сказу. Саме тому укус кажана небезпечний і може призвести до смерті людини. Тож, у разі подібного контакту із твариною слід негайно звернутися до лікаря-травматолога або хірурга для обробки рани та розв'язання питання про призначення курсу антирабічного лікування», – зазначила лікар.

До слова, восени розпочинається сезон міграції рукокрилих, вони починають шукати місце для зимівлі. Тому можуть залітати й на відкриті балкони житлових будинків. Кажан не вкусить людину просто так, це може бути його захисною реакцією на потенційну небезпеку. Проте, щоб уберегтись від подібних ситуацій, слід дотримуватись загального правила: уникати будь-яких контактів з дикими та бродячими тваринами.