004.jpg

У БО «БФ «Карітас – Суми» оголосили про новий проєкт «Забезпечення критичних базових потреб постраждалого від війни населення України та звільнених територій» («Emergenсy appeal 2024»), який діятиме до 31 січня наступного року.

З благодійниками спілкувались заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ, директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК, директор КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» Інна ГАЛІЧЕНКО, представник виконавчого комітету Едуард КУЧМЄЄВ.

Мета проєкту – забезпечити критичні базові потреби громадян, котрі постраждали від війни та зі звільнених територій, щоб допомогти людям закрити першочергові потреби та відновитись в гідних умовах.

«З найбільш небезпечних прикордонних громад значна частина населення виїхала та потребує комплексної допомоги, супроводу, у процесі евакуації, адаптації на новому місці проживання. Хто залишається, а це, здебільшого, люди з вразливих категорій населення, також потребують постійної гуманітарної підтримки. І ми готові її надавати людям», – зазначив керівник благодійного фонду Олександр ДЯДЯ.

Проєкт має три напрями. «Продовольча безпека та засоби до існування» передбачає видачу продуктових наборів і забезпечення гарячими обідами ВПО (до 300 людей) за списками департаменту соціального захисту населення.

На стадії обговорення ініціатива благодійної організації щодо працевлаштування внутрішньо переміщених осіб на тримісячний строк за договором цивільно-правового характеру, що також є суттєвою підтримкою в адаптації. Заробіток в обсязі мінімальної заробітної плати виплачуватиме БФ «Карітас Суми».

За напрямом «Санітарія та гігієна» планується надання гігієнічних наборів для чоловіків і жінок, людей з інвалідністю, дітей.

Третій напрям – «Швидкі ремонти, паливо на зимовий період», спрямований на забезпечення будівельними матеріалами громадян, чиє житло було пошкоджено внаслідок обстрілів, засобами для обігріву (пічки-буржуйки), твердим паливом.

Очікують у благодійному фонді також на набори для покращення умов сну.

«БФ «Карітас Суми» один із надійних партнерів благодійників для Сумської МТГ і людей, які знайшли в сумській громаді свою другу домівку. Керівники соціальних служб, які були присутні на презентації проєкту «Emergenсy appeal», отримали багато нової інформації про благодійну соціальну допомогу, яку може надати фонд», – сказав заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ.

Проєкт направлений на допомогу ВПО, переселенців, які перебувають у режимі «транзит», та місцевому населенню, яке постраждало від бойових дій.

Потенційні отримувачі мають відповідати критеріям вразливості.

Серед таких: одинока мати/батько або опікун однієї дитини або кількох дітей віком до 18 років; домогосподарства з вагітною або одинокою мамою, яка годує грудьми, а також із дитиною до трьох років; сім’я з трьома та більше дітьми; родина, де є особа з інвалідністю або серйозними/ хронічними захворюваннями.

Проєкт «Emergenсy appeal» діятиме на Сумщині до 31 січня 2025 року.

За цей час планують охопити допомогою до 6000 осіб (це ВПО, та місцеві жителі, що постраждали від війни, відповідно до критеріїв вразливості).

Зазначені категорії зможуть отримати допомогу за новим проєктом після реєстрації, яку проводитимуть на офіційних каналах зв’язку БО «БФ «Карітас – Суми», на сайтах місцевих органів влади, через старостати Сумської МТГ.