002.jpg

У Сумах на базі КНП «Клінічний перинатальний центр Пресвятої Діви Марії» відбувся симуляційний семінар-тренінг, присвячений лікуванню гінекологічних захворювань та питанням невідкладної медичної допомоги при акушерських кровотечах.

До занять долучились акушери-гінекологи з комунальних медичних закладів і приватних медичних центрів Сумської області.

Фахівець клінічного перинатального центру Пресвятої Діви Марії – Степан ПАК розповів, що теми для семінару обрали з найбільш актуальних.

«Лекційна частина семінару присвячена розділу гінекології та, зокрема, лікуванню найбільш поширених захворювань жіночої статевої сфери – ендометріозу та вагінального дисбактеріозу. У другій частині тренінгу його учасники відпрацюють практичне завдання. Це будуть реальні клінічні ситуації, з участю умовної пацієнтки та застосуванням медичних муляжів, де бригада має виконати певний алгоритм дій і надати невідкладну медичну допомогу при акушерських кровотечах», – розповів Степан Пак.

Для проведення семінару до Сум запросили одного з найвідоміших в Україні спеціалістів, що має великий теоретичний і практичний досвід. Доктор медичних наук, професор кафедри акушерства і гінекології № 1 Вінницького національного медичного університету Дмитро КОНЬКОВ, автор наукових праць, учасник багатьох міжнародних науково-практичних конференцій, бере участь у складанні клінічних протоколів лікування.

«Така клінічна патологія, як кровотечі, є найбільшою проблемою в акушерстві, вони трапляються у період вагітності, перед пологами, під час пологів та у післяпологовому періоді, і є реальною загрозою для здоров’я як жінки, так й дитини. Але кровотечі можна попередити, якщо медичний персонал добре навчений. Тож, на таких семінарах ми відпрацьовуємо роботу в команді: лікаря-акушера, лікаря-анестезіолога, акушерки й медсестри. Командна робота дуже важлива при наданні невідкладної акушерської допомоги. Не домедичної, а саме медичної. Це саме один із ключових аспектів симуляційного навчання у всьому світі», – розповів Дмитро Коньков.

Під час симуляційної частини тренінгу його учасники розділились на команди та виконали практичні завдання із зупинення кровотечі відповідно до протоколів лікування.

Також проаналізували відеозаписи та детально обговорили свої дії під час виконання завдань тренінгу.

«Це гарна можливість поширювати професійний досвід у сфері лікування й збереження жіночого здоров’я та правильної взаємодії в нестандартних ситуаціях», – зазначили учасники семінару.

Крім Сум, такі симуляційні практичні семінари вже відбулись у Києві, Черкасах, Львові, Кропивницькому, Миколаєві.