0012.jpg

У Сумах з нагоди 33-ої річниці Незалежності України представники влади та громадськість вшанували пам'ять загиблих Героїв-сумчан покладанням квітів.

Зранку 24 серпня в. о. міського голови Артем КОБЗАР, заступник міського голови Римма БИКОВА спільно з представниками обласної та міської військових адміністрацій, обласної ради, правоохоронних органів, військовослужбовці, депутати, громадськість і молодь взяли участь у мітинзі-реквіємі на Алеї Слави Баранівського кладовища. Там  під час загальнонаціональної хвилини мовчання вшанували пам'ять загиблих за Україну та поклали квіти до підніжжя Меморіальної стели на честь загиблих Героїв.

За словами Артема Кобзаря, Незалежність – це люди, які люблять свою країну та беззастережно захищають її у важку годину. Тому будь-які події важливі для міста та загальнодержавні заходи мають розпочинатись саме тут, у пошані до тих, хто віддали свої життя за Україну.

«Нинішня, 33-тя, річниця Незалежності України затьмарена гіркими бойовими втратами. Ми платимо найвищу ціну за наше право жити у своїй країні, і покладання квітів – це наша скорбота і повага патріотизму й мужності наших земляків, які взяли до рук зброю і захищаючи свої родини та свою державу віддали найдорожче», – підкреслив Артем Кобзар.

Далі представники міської та обласної влади взяли участь у покладанні на Алеї Слави Центрального цвинтаря. Перші поховання з’явились тут 10 років тому, після того, як у лютому 2014 року росія анексувала Крим та захопила частину українського Донбасу. На цій Алеї розміщені й поховання патріотів, які захищали Суми на початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2024 року.

Людська вдячність, повага і пам'ять про їхні подвиги, а також турбота про їхні родини – це те, що ми маємо виконати не з обов’язку, а з доброї волі, – зауважила заступник міського голови Римма Бикова.

«Ворог вторгся на нашу землю, щоб зробити те, що не зміг за всі минулі століття – підкорити український народ, знищити Україну як незалежну державу. Але Україна вистояла завдяки тому, що прості люди піднялись щоб захистити свою землю, і сьогодні, дякуючи нашим захисникам і захисницям на фронті, ми в нашій громаді разом з усією Україною відзначаємо 33-тю річницю нашої незалежності», – сказала Римма Бикова.

Пішою ходою учасники церемонії покладання рушили до пам'ятника Героям Небесної Сотні, де схилили голови перед пам'яттю учасників Революції Гідності, які загинули у Києві, на Майдані, на вулицях Грушевського та Інститутській у період листопада 2013 – лютого 2014 року, за право українців жити у незалежній і вільній країні та входження України до кола європейських держав.

Артем Кобзар та Римма Бикова висловили думки про те, що 33 роки новітньої історії нашої держави нагадують нам не лише про нашу тривалу історичну боротьбу за самовизначення, а й про непохитний дух нашого народу, який стоїть на захисті незалежної України. Ми б'ємось за право бути вільною державою на карті світу. Під синім небом, на жовтім полі і зі зброєю в руках. Ми шануємо українського воїна і віримо, що перемога буде за нами.

Пам'ять всіх загиблих у протистояннях за незалежність і територіальну цілісність України вшанували хвилиною мовчання та виконали Гімн України.