0010.jpg

Наближаються новорічні свята, а отже багатьом захочеться створити у своїй оселі святкову атмосферу і прикрасити новорічну ялинку. Міністерство екології та природних ресурсів України пропонує декілька порад, дотримуючись яких можна зменшити шкоду для навколишнього середовища.

Якщо ви придбали штучну ялинку, користуйтесь нею максимально довго. Дослідники кажуть: щоб виправдати завдану шкоду довкіллю при її виробництві, треба користуватись штучним деревом мінімум 10 років. Важливо, аби матеріали, з яких виготовлена ялинка, були безпечними та не завдавали шкоди здоров’ю. Тому варто запитати у продавця чи самостійно ознайомитись зі складом виробу. В ідеалі ялинка повинна мати сертифікат якості, який засвідчує безпечність виробу і в якому має бути зазначено, що у складі виробу відсутні формальдегіди, метилен, ацетон та різного роду смоли.

Ялинки, які вирощували на спеціальних плантаціях, промарковані самоклейними етикетками з індивідуальним номером для кожного дерева. Перевірити номер на легальність можна за допомогою сайту – yalynka.info.
З метою попередження та виявлення випадків пошкодження лісових насаджень в передноворічний період проводиться посилене патрулювання лісових масивів. В разі затримання порушник змушений буде заплатити штраф у розмірі 85-170 грн. та шкоду. Розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної рубки та діаметра новорічної ялинки. В грудні-січні за деревце діаметром у нижньому зрізі до 10 см доведеться сплатити 453,99 грн. Тож очевидно, що краще купувати лише марковані ялинки, не завдаючи шкоди ні природі, ні власному бюджету.

У разі виявлення порушень повідомляти Державну екологічну інспекцію у Сумській області (тел./факс 77-10-15, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.).