005.jpg

На жаль, щовесни на всій території України, у т. ч. і м. Суми, найгостріше стоїть питання випалювання сухої рослинності, яке шкодить як і навколишньому природному середовищу, так і здоров’ю людей.
Іноді для виникнення пожежі достатньо навіть непогашеного недопалка, недбало кинутого на узбіччя, а локалізувати загорання та погасити пожежу сухої трави на відкритих територіях, не просто, оскільки швидкість поширення вогню – висока, особливо у суху, вітряну погоду.

Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, гинуть тварини: комахи, черв’яки, земноводні, плазуни, ссавці. Особливо страждають новонароджені зайчата та їжаки, місця кладки та гніздування птахів. Погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей. Під час спалювання листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які несуть велику шкоду для здоров’я людини, призводять до захворювань дихальних шляхів, алергічних реакцій.
Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, а саме: статті 50 Конституції України, статей 9, 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», статті 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», пункту 4.2. Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, Закону України «Про благоустрій населених пунктів».
Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу – 170-340 гривень для громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340-680 гривень. Крім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом. Таке правопорушення карається штрафом від 5 100 гривень до 8 500 гривень, або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.
З метою урегулювання питання недопущення випалювання рослинності чи її залишків, особливо у весняно-осінній період, що призводить до знищення біорізноманіття, погіршення екологічного стану довкілля та зростання ймовірності виникнення масових пожеж, та посилення відповідальності за ці дії, на початку 2018 року на розгляд парламенту передано розроблений Міністерством екології та природних ресурсів України законопроект № 8026 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо запровадження європейського досвіду про здійснення державного природоохоронного контролю)». Він передбачає посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері довкілля. Зокрема, йдеться про суттєве посилення відповідальності за порушення природоохоронного законодавства в сфері водних і земельних ресурсів, а також порушення норм щодо атмосферного повітря.
Крім того, законопроектом передбачено розширення повноважень громадських інспекторів з охорони довкілля. У разі ухвалення законопроекту вони отримають право складати протоколи про адміністративні порушення за жорстоке поводження з тваринами, порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги, знищення або пошкодження зелених насаджень, а також об’єктів озеленення населених пунктів.