003.jpg

Спостереження за вмістом пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду та оксиду азоту, аміаку, формальдегіду проводились щоденно на 3-х стаціонарних постах.

У січні 2021 року було відібрано 1226 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації по місту перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі по пилу в 1,9 рази, діоксиду азоту в 1,6 рази, формальдегіду в 1,1 рази. Інші інгредієнти, що визначались, нижче санітарних норм.

В січні на ПСЗ №5 (вул. Металургів) середньомісячний вміст по пилу перевищував рівень ГДК в 2,3 рази, діоксиду азоту в 2,1 рази, формальдегід в 1,1 рази. Також середньомісячна концентрація перевищувала ГДК по пилу в 1,9 рази, діоксиду   азоту в 1,5 рази на ПСЗ №4 (вул. Харківська), а на ПСЗ №3 (вул. Сумсько-Київських дивізій) по пилу 1,5 рази та діоксиду азоту в 1,3 рази.

В звітному місяці зафіксовано 3 випадки перевищення максимально разової концентрації по пилу в 1,2 рази ПСЗ №5 (вул. Металургів):

  • 19 січня о 19 год. при західному напрямку вітру зі швидкістю 1 м/с;
  • 20 січня о 19 год. при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с;
  • 28 січня о 19 год. при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю 4 м/с.

У порівнянні з попереднім місяцем забруднення атмосферного повітря міста по пилу, діоксиду азоту, діоксиду сірки збільшилося, а по оксиду вуглецю, оксиду азоту, аміаку та формальдегіду зосталося майже на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в січні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна   станція Суми. Радіаційний фон у січні по м. Суми складав 12-13 мкР/год, і не перевищував допустимих значень.

 

За матеріалами Сумського обласного

центру з гідрометеорології