004.jpg

Спостереження за вмістом пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду та оксиду азоту, аміаку, формальдегіду проводились щоденно на 3-х стаціонарних постах.

В червні відібрано і проаналізовано 974 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації по місту в цей період перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі по пилу та діоксиду азоту в 2,1 рази, формальдегіду в 1,6 рази, діоксиду сірки в 1,1 рази. Інші інгредієнти, що визначались, нижче санітарних норм.

В червні на ПСЗ №5 (вул. Металургів) середньомісячний вміст по пилу та діоксиду азоту перевищував рівень ГДК в 2,3 рази, формальдегіду в 1,6 рази, діоксиду сірки в 1,1 рази. Також середньомісячна концентрація перевищувала ГДК по пилу в 1,8 рази та діоксиду азоту в 1,6 рази, діоксиду сірки в 1,1 рази на ПСЗ №3 (вул. Сумсько-Київських дивізій), а на ПСЗ №4 (вул. Харківська) по пилу в 2,2 рази та діоксиду азоту 2,3 рази, діоксиду сірки на межі ГДК.

За зазначений період зафіксовано 3 випадки перевищення максимально разової концентрації по пилу на ПСЗ №5 (вул. Металургів):

  • 14 червня о 19:00 в 1,2 рази при північно-західному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с;
  • 21 червня о 19:00 в 1,2 рази при північно-західному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с;
  • 24 червня о 19:00 в 1,2 рази при південному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с.

Також на ПСЗ №5 (вул. Металургів) та ПСЗ №4 (вул. Харківська) зафіксовано по 1 випадку перевищення максимально разової концентрації по діоксиду азоту в 1,1 рази 02 червня о 7:00 при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю 4 м/с та 30 червня о 19:00 при північно-східному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с, відповідно.

На ПСЗ №3 (вул. Сумсько-Київських дивізій) перевищення максимально разової концентрації з жодної домішки не зафіксовано.

У порівнянні з травнем забруднення атмосферного повітря міста по діоксиду сірки, аміаку, формальдегіду збільшилося, діоксиду азоту зменшилося, а по пилу, оксиду вуглецю, оксиду азоту зосталося на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в червні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у червні по м. Суми складав 11-14 мкР/год, і не перевищував допустимих значень.

Примітка: На стаціонарному посту (ПСЗ №4) по вул. Харківській, 125 в м. Суми з 24 червня 2022 року відновлено спостереження за станом атмосферного повітря. Пост був пошкоджений під час бойових дій на околицях міста.

 

За матеріалами Сумського обласного
центру з гідрометеорології