Надрукувати
Перегляди: 645

Спостереження за вмістом пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду та оксиду азоту, аміаку, формальдегіду проводились щоденно на 3-х стаціонарних постах

У листопаді відібрано та проаналізовано 1337 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації по місту в цей період перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі по пилу в 2 рази, діоксиду азоту в 1,5 раза, формальдегіду в 1,2 раза. Інші речовини, що визначались, нижче санітарних норм.

У листопаді на пункті спостереження за забрудненням атмосферного повітря (надалі – ПСЗ) №5 (вул. Металургів) середньомісячний вміст пилу перевищував рівень гранично допустимої концентрації (надалі – ГДК) в 2,5 раза, діоксиду азоту в 1,9 раза, формальдегіду в 1,2 раза. Також середньомісячна концентрація перевищувала ГДК по пилу в 1,6 раза та діоксиду азоту в 1,3 раза на ПСЗ №3 (вул. Сумсько-Київських дивізій), а на ПСЗ №4 (вул. Харківська) по пилу в 1,9 раза та діоксиду азоту 1,3 раза.

У зазначений період зафіксовано 5 випадків перевищення максимально разової концентрації по пилу на ПСЗ №5 (вул. Металургів):

- 01 листопада о 19 год. в 1,2 раза при західному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с;

- 03 листопада о 07 год. в 1,4 раза при штилі;

- 04 листопада о 19 год. в 1,2 раза при штилі;

- 15 листопада о 07 год. в 1,2 раза при південному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с;

- 19 листопада о 19 год. в 1,2 раза при західному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с.

Також на ПСЗ №5 (вул. Металургів) зафіксовано 1 випадок перевищення максимально разової концентрації по оксиду вуглецю в 1,2 раза 08 листопада о 19 год. при південно-західному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с.

На ПСЗ №3 (вул. Сумсько-Київських дивізій) та на ПСЗ №4 (вул. Харківська) в листопаді перевищення максимально разової концентрації з жодної домішки не зафіксовано.

У порівнянні з попереднім місяцем забруднення атмосферного повітря міста по діоксиду сірки збільшилося, по пилу, оксиду вуглецю, діоксиду азоту, оксиду азоту зменшилося, а по аміаку та формальдегіду залишилось на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в листопаді не спостерігалось.
Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон в листопаді по м. Суми складав 11-13 мкР/год, і не перевищував допустимих значень.

 

За матеріалами Сумського обласного
центру з гідрометеорології