005.jpg

Спостереження за вмістом пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду та оксиду азоту, аміаку, формальдегіду проводились щоденно на 3-х стаціонарних постах.

У грудні відібрано і проаналізовано 1310 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації по місту в цей період перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі по пилу в 2,1 раза, діоксиду азоту в 1,5 раза, формальдегіду в 1,2 раза. Інші домішки, що визначались, не перевищували санітарних норм.

В грудні на пункті спостереження за забрудненням атмосферного повітря (надалі – ПСЗ) № 5 (вул. Металургів) середньомісячний вміст по пилу перевищував рівень гранично допустимої концентрації (надалі – ГДК) в 2,6 раза, діоксиду азоту в 2,1 раза, формальдегіду в 1,2 раза. Також середньомісячна концентрація перевищувала ГДК по пилу в 1,7 раза на ПСЗ № 3 (вул. Сумсько-Київських дивізій), а на ПСЗ № 4 (вул. Харківська) в 2 рази та діоксиду азоту 1,2 раза.

За зазначений період зафіксовано 5 випадків перевищення максимально разової концентрації по пилу на ПСЗ № 5 (вул. Металургів):

  • 10 грудня о 7:00 в 1,2 раза при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с;
  • 13 грудня о 7:00 в 1,2 раза при штилі;
  • 16 грудня о 19:00 в 1,2 раза при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с;
  • 20 грудня о 7:00 в 1,6 раза при південному напрямку вітру зі швидкістю 1 м/с;
  • 26 грудня о 7:00 в 1,2 раза при північно-східному напрямку вітру зі швидкістю 1 м/с.

На ПСЗ № 3 (вул. Сумсько-Київських дивізій) та на ПСЗ № 4 (вул. Харківська) в грудні перевищення максимально разової концентрації з жодної домішки не зафіксовано.

У порівнянні з попереднім місяцем забруднення атмосферного повітря міста по пилу збільшилося, по оксиду азоту зменшилося, а по діоксиду азоту, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, аміаку та формальдегіду залишилось на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в грудні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон в грудні по м. Суми складав 11-13 мкР/год, і не перевищував допустимих значень.

 

За матеріалами Сумського обласного
центру з гідрометеорології