Надрукувати
Перегляди: 2841

На території міста Суми моніторинг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря здійснює лабораторія Сумського обласного центру з гідрометеорології.

За даними Сумського обласного центру з гідрометеорології у 2016 році відбір проб атмосферного повітря здійснювався на 3-х стаціонарних постах, які знаходяться за адресами: вул. Сумсько-Київських дивізій, 26 (ПСЗ №3), вул. Харківська, 125 (ПСЗ №4), вул. Металургів, 2 (ПСЗ № 5).

Протягом 2016 року відібрано та проаналізовано 14 113 проб атмосферного повітря.

Індекс забруднення атмосферного повітря (ІЗА) за пріоритетними домішками (пил, діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту, формальдегід) у 2016 році склав5,09, що відповідає підвищеному рівню забруднення.

Середньорічні концентрації діоксиду азоту перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі в 1,5 рази, пилу та формальдегіду – в 1,3 рази. Інші інгредієнти, що визначались, нижче або на рівні санітарних норм.

На межі гранично допустимих концентрацій зафіксовані максимально разові концентрації по діоксиду азоту на постах спостереження № 3 та № 5, пилу – пост спостереження № 4, оксиду вуглецю – пости спостереження № 3 та № 4.

Перевищення максимально разових концентрацій зафіксовано по оксиду вуглецю 1,9 рази та пилу 1,2 рази на посту спостереження № 5 у північному промвузлі міста, в районі розміщення ПАТ «Сумське МНВО» та інтенсивної автомагістралі, які є одним із основних джерел забруднення атмосферного повітря в цьому районі.

Концентрація важких металів в атмосферному повітрі міста не перевищувала санітарні норми.

Збільшення середньомісячних концентрацій спостерігалось по пилу у липні, серпні, вересні; діоксиду сірки – в липні, жовтні; діоксиду азоту – в березні, квітні, травні, липні, серпні; формальдегіду – в травні, червні, липні, серпні, жовтні; аміаку – в березні, травні та липні; оксиду азоту – в квітні, травні, липні, серпні, листопаді, грудні; оксиду вуглецю – в червні, липні, серпні.

Протягом 2012-2016 років спостерігалось збільшення середнього рівня забруднення атмосферного повітря по діоксиду сірки, діоксиду азоту, оксиду азоту, формальдегіду, марганцю, нікелю, міді, цинку, кадмію, залізу, та зменшення по аміаку, хрому, свинцю.

По пилу, оксиду вуглецю, розчинних сульфатах, рівень забруднення   знаходився на одному рівні.

У порівнянні з 2015 роком кількість днів з опадами збільшилася, а відсоток вітрів зі швидкістю 0-1 м/с залишився на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в м. Суми за 2016 рік не спостерігалось.

 

За матеріалами Сумського обласного

                                                       центру з гідрометеорології