Надрукувати
Перегляди: 4670

Із приходом весни і перших сонячних днів надзвичайно великих масштабів набуває проблема торгівлі первоцвітами.
Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. У багатьох первоцвітів забарвлення яскраве, весняне. Квіти золотисті, блискучі, неначе сонце, голубі, як весняне небо, бузкові та білосніжні.
Проліска дволиста, підсніжник білосніжний, ряст Маршалла, первоцвіт, сон широколистий, шафран, конвалія є регіонально рідкісними первоцвітами, мало поширеними та зникаючими видами, які підлягають особливій охороні на території Сумської області.

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку.
Хоч у деяких місцях нашого краю первоцвіти є досить поширеними, та загалом вони є рідкісними. Ці рослини підлягають суворій охороні згідно з Положенням про Червону книгу України. Їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин.
Відповідно до ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.
За незаконне придбання, збут чи розповсюдження об’єктів рослинного світу, які занесені до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Крім того, за кожну знищену червонокнижну ранньоквітучу рослину розмір компенсації за шкоду становить одну мінімальну заробітну плату.
Первоцвіти прекрасні, але тільки в їх природному середовищі існування, адже зірвані квіти «живуть» лише кілька днів. Щороку перші вісники весни стають жертвами «людської любові». Купуючи ці красиві квіти, Ви підштовхуєте браконьєрів до ще більш масштабного збору в наступні роки. То ж замість букета, який зав’яне за кілька днів – отримуйте емоції від побаченої краси природи! Хай перші квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після Вас прийде до лісу.
Щоб не йти далеко до лісу, з колекціями квітково-декоративних рослин, екзотичних та притаманних для нашого регіону, які підлягають особливій охороні, Ви можете ознайомитися, відвідавши об’єкти природно-заповідного фонду м. Суми «Ботанічний сад місцевого значення Юннатівський» (вул. Харківська, 13) та «Ботанічний сад місцевого значення державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка» (вул. 20 років Перемоги).