005.jpg

Організатор громадського обговорення

Управління освіти і науки Сумської міської ради.

Мета проведення громадського обговорення

Врахування думки мешканців Сумської міської територіальної громади щодо зміни типу, перейменування, реорганізації закладів загальної середньої освіти на території громади.

Назва питання винесеного на обговорення

Проєкт рішення Сумської міської ради «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади на 2023 – 2027 роки».

Нормативне забезпечення

З прийняттям та вступом в дію Закону України від 16.01.2020 № 463-IX «Про повну загальну середню освіту» з’явилось законодавче підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що має сприяти підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального та культурного потенціалу суспільства та особистості.

У зв’язку з цим виникла необхідність приведення до вимог чинного законодавства мережі закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади. У вищезазначених законах відсутні терміни «І ступінь», «І-II ступені», «І-III ступені» закладів освіти. Натомість статтею 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» визначено типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні:

  • початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;
  • гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;
  • ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із новим чинним законодавством планувалось здійснити протягом п’яти років з дня набрання чинності Закону України «Про освіту» (до вересня 2022 року).

Проте, зважаючи на необхідність вдосконалення окремих положень законодавства, прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти», що набрав чинності 08.08.2021 року. Згідно зі змінами до законодавства, продовжено перехідний період для трансформації, оптимізації мережі закладів освіти та строки впорядкування документів закладів загальної середньої освіти, а саме:

  • рекомендовано засновникам закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, до 01 вересня 2027 року привести установчі документи закладів освіти у відповідність із цим Законом, врахувавши строки набрання чинності окремими положеннями цього Закону.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Формат, строк проведення громадського обговорення

Громадське обговорення у формі публічного громадського обговорення (зустрічей (нарад) з громадськістю) проводиться з дня оприлюднення зазначеного інформаційного повідомлення і до 19.04.2023.

Отримати консультацію, надати пропозиції та зауваження у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: м. Суми, вул. Харківська, 35, в електронній формі на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , усній формі на контактний телефон: (0542) 789-777. Анонімні пропозиції не реєструються і не розглядаються.

Пропозиції, розповсюджені через соціальні мережі, до уваги братися не будуть.

Місцезнаходження організатора громадського обговорення

м. Суми, вул. Харківська, 35, Управління освіти і науки Сумської міської ради, тел. 789-777, e-mail Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Прізвище та ім’я відповідальної особи: начальник управління освіти і науки Сумської міської ради Вербицька Неля Вікторівна

Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення

Звіт за результатами обговорення буде оприлюднено на Інформаційному порталі Сумської міської ради та офіційному вебсайті управління освіти і науки Сумської міської ради у строки, передбачені чинним законодавством.

Проєкт рішення Сумської міської ради «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади на 2023 – 2027 роки».