002.jpg

На виконання рішення Сумської міської ради від 23.02.2023 року № 3547 «Про розроблення містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану м. Суми» Департамент забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради (далі – Департамент) в рамках виконання підготовчого етапу отримав пропозиції від фізичних та юридичних осіб до проєкту даної містобудівної документації.

Впродовж встановленого строку на адресу Департаменту надійшло 114 пропозицій, з яких: 103 – надані громадянами (у т.ч. 8 – колективні) і 11 – від юридичних осіб (Додаток 1 https://u.to/JTSbHw або за посиланням).

Пропозиції охоплюють широке коло питань, від особистих, як то щодо зміни призначення земельної ділянки або обмежень при її використанні, до загальноміських – створення нових громадських просторів, ревіталізації колишніх промислових зон та оптимізації дорожньо-транспортної інфраструктури.

Пропозиції із громадськими інтересами локального або загальноміського значення надійшли від 20 (17,5%) учасників – це окремі громадяни і колективи. Пропозиції в більшості комплексні, їх ініціатори приділяють велику увагу будівництву об’єктів соціально-культурного призначення (навчальні заклади, спортивні – аквапарк, зони для спорту), створенню зон рекреації вздовж водних об’єктів (набережні р. Псел, р. Сумка, сквери, «Бузковий бульвар», ландшафтні парки), розвитку велосипедної інфраструктури; надають рекомендації зі зміни призначення територій, які втратили первісне призначення (завод «Селмі»). Декілька пропозицій містять обґрунтування із влаштування нових пішохідних і транспортних зав’язків (вул. Тополянська – район Баранівка; район вул. Магістратська); визначають місця для багаторівневих паркінгів.

Коло юридичних осіб склали підприємства і громадські організації. Надані ними пропозиції, переважно, стосуються власної діяльності і полягають у зміні функціонального використання територій.

Окремий блок пропозицій містить проблемні питання: врегулювання невідповідності між фактичним використанням і проєктним призначенням територій, наявність планувальних обмежень (санітарно-захисні зони, червоні лінії) тощо.

Найбільше звернень (25% всіх звернень) є пропозиції зі зміни територій садових товариств на садибну житлову забудову. Така ініціатива надійшла від 2-х громадських організацій, колективу садівників і 26 власників садових ділянок.

Уповноваженим органом з питань містобудування та архітектури на постійній основі здійснюється містобудівний моніторинг реалізації положень містобудівної документації. У Додатку 2 (https://u.to/pTSbHw або за посиланням) викладені пропозиції, що надходили до Управління архітектури та містобудування, внесені раніше, згідно з дорученням Сумського міського голови від 18.02.2019 № 9-Д, протягом реалізації чинної містобудівної документації (Генеральний план міста Суми, зі змінами, затвердженими рішенням Сумської міської ради від 19.12.2012 № 1943-МР).

Зазначена інформація щодо отриманих пропозицій для внесення змін до Генерального плану м. Суми від фізичних та юридичних осіб розміщується на виконання пп. 9, п. 42 Порядку розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації, затвердженого постановою КМУ від 1 вересня 2021 р. № 926, із дотриманням вимог Закону України «Про захист персональних даних» та забезпечення можливості коментування користувачами вебсайту.

Департамент повідомляє, що пропозиції щодо врахування у містобудівній документації «Внесення змін до Генерального плану м. Суми» інтересів фізичних та юридичних осіб, внесені в період з 02.03.2023 по 31.03.2023, та внесені раніше, згідно з дорученням Сумського міського голови від 18.02.2019 № 9-Д, що наведені у обох Переліках, будуть передані розробнику документації, який повинен бути визначеним з урахуванням положень, встановлених Законом України «Про публічні закупівлі», для їх опрацювання.

За результатами спільного опрацювання розробником та замовником документації, громадянам та організаціям, які внесли зазначені пропозиції, буде надана відповідь щодо їх урахування, часткового урахування або не можливості їх урахування з обґрунтованими поясненнями.

Графа № 1 сканованої пропозиції: https://u.to/WTGbHw або за посиланням