006.jpg

На території міста Суми моніторинг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря здійснює лабораторія Сумського обласного центру з гідрометеорології.

За даними Сумського обласного центру з гідрометеорології у червні 2018 року відбір проб атмосферного повітря здійснювався на 3-х стаціонарних постах, які знаходяться за адресами: вул. Сумсько-Київських дивізій, 26 (ПСЗ № 3), вул. Харківська, 125 (ПСЗ № 4), вул. Металургів, 2 (ПСЗ № 5).

Протягом червня 2018 року відібрано та проаналізовано 1149 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації діоксиду азоту перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі в 1,8 рази, пилу – в 1,5 рази, формальдегіду – в 1,2 рази. Інші інгредієнти, що визначались, нижче або на рівні санітарних норм.

З 13 по 15 червня у різні строки відбору проб атмосферного повітря, зафіксовано 8 випадків перевищення максимально разової гранично допустимої концентрації діоксиду азоту - від 1,1 до 1,5 рази на ПСЗ № 4 (вул. Харківська, 125) та ПСЗ № 5 (вул. Металургів, 2), на межі гранично допустимої концентрації на ПСЗ № 3 (вул. Сумсько-Київських дивізій, 24) при південно-східному та східному напрямку вітру зі швидкістю 1-3 м/с.

25 та 27 червня 2018 року на межі гранично допустимої концентрації зафіксовані максимально разові концентрації пилу при південному напрямку вітру зі швидкістю 1 м/с на ПСЗ № 4 (вул. Харківська, 125) та при північно-східному напрямку вітру зі швидкістю 6 м/с на ПСЗ № 5 (вул. Металургів, 2) відповідно.

У порівнянні з травнем 2018 року рівень забруднення атмосферного повітря пилом, діоксидом азоту збільшився, оксидом азоту, формальдегідом зменшився, а діоксидом сірки, оксидом вуглецю, аміаком залишився майже на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в червні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у червні 2018 року у м. Суми складав 12-16 мкР/год, що не перевищує допустимих значень.