003.jpg

З 18 грудня 2017 року введено в дію Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», прийнятий Верховною Радою 23.05.17 (№ 2059-VIII) (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2059-19).
Закон впроваджує нову європейську модель процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД) замість екологічної експертизи, передбаченої Законом України «Про екологічну експертизу», що в свою чергу, втрачає чинність.
Процедура ОВД спрямована на попередження та запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про провадження господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля, з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

Згідно з Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим до прийняття рішення про провадження планованої діяльності, визначеної частинами другою і третьою статті 3 Закону.
Подача документів здійснюється безпосередньо шляхом внесення їх до відкритого Єдиного реєстру з ОВД, що забезпечить відкритість та обмежить контакт чиновника з суб’єктом господарювання.
Також на виконання вимог Закону 13 грудня цього року Кабінет Міністрів України прийняв:
- Критерії визначення планованої діяльності, її розширення та зміни, які не підлягають оцінці впливу на довкілля;
- Порядок проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля;
- Порядок передачі документації для надання висновку з оцінки впливу на довкілля та фінансування оцінки впливу на довкілля та Порядок ведення Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля.
Перейти в Єдиний реєстр можна за посиланням - http://eia.menr.gov.ua
У Єдиному реєстрі Ви зможете ознайомитись із відповідним законодавством, необхідними інформаційними та довідковими матеріалами щодо процедури оцінки впливу на довкілля. Також інформуємо, що на сьогодні реєстр працює в тестовому режимі з базовим функціоналом; заплановано введення додаткових модулів та функцій, доопрацювання в процесі функціонування.
Для отримання більш детальної інформації, Ви можете звернутися до Міністерства екології та природних ресурсів України (https://menr.gov.ua/news/31926.html).
Контакти для зв’язку:
- Відділ оцінки впливу на довкілля: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
- Електронне звернення на сайті Мінприроди: /content/electronne_zvernennya.php  
- Гаряча телефонна лінія Мінприроди: /content/garyacha-telefonna-liniya.html