003.jpg

3-6 вересня 2015 року у м. Суми відбуватиметься ряд заходів, пов’язаних із проведенням Днів Сталої енергії у місті Суми. Організація цих заходів проводиться у співпраці міста Суми з Проектом Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Проект реалізується за підтримки американського народу через надання технічної допомоги муніципалітетам у підготовці та фінансуванні проектів чистої енергії з метою збільшення енергоефективності, удосконалення енергетичної політики та підвищення енергетичної безпеки України та покликана збільшити ефективність кінцевого споживання енергоносіїв та зменшити викиди парникових газів на 20 %.

Мета загальноміського заходу – підвищення поінформованості міської громади щодо сучасних способів більш ефективного використання енергії.

Офіційне відкриття Днів Сталої енергії відбудеться 3 вересня о 9 годині в сквері ім. Т. Г. Шевченка. О 10 годині в приміщенні наукової бібліотеки Української академії банківської справи розпочне свою роботу регіональна конференція «Енергоефективність-запорука сталого розвитку громади», на якій буде представлено проект Плану дій зі сталого енергетичного розвитку. В роботі конференції візьмуть участь керівництво Сумської міської ради, Сумської обласної державної адміністрації, проекту МЕР USAID, міста Конотоп, асоціації «Енергоефективні міста України», виробники енергоефективного обладнання, представники промислових підприємств, вищих навчальних закладів міста та інші.

 У програмі Днів Сталої енергії заплановано функціонуваня енергоефективного містечка, робота якого полягає у проведенні заходів для дорослих, молоді та дітей. Відвідувачів чекає яскрава та насичена програма, в якій діти можуть взяти участь в конкурсах та вікторинах, інтерактивних іграх на енергозберігаючу тематику, дорослі зможуть отримати безкоштовні консультації із пільгового кредитування впровадження заходів з енергозбереження у будівлях, ознайомитись із напрацюваннями Сумського державного університету та енергоефективними технологіями провідних виробників, побачити модель пасивного будинку та отримати консультації щодо його будівництва.

5 серпня 2015 року до роботи енергоефективного містечка долучаться інформаційні кіоски Проекту USAID, які продемонструють проекти агентства США з міжнародного розвитку USAID, що діють в Україні, в тому числі проект «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

У Сумській муніципальній галереї проходитиме виставка творчих дитячих робіт «Бережімо природу», демонстрація документальних фільмів «Дім» Люка Бессона та «Сутінки цивілізації», збір відпрацьованих батарейок та акумуляторів.

Окрім того, для школярів та студентів заплановано проведення екскурсій на комунальні підприємства Сумської міської ради: КП «Міськсвітло»,

КП «Міськводоканал», КП «Електроавтотранс», в Сумському державному університеті та Сумському національному аграрному університеті.

Консультації щодо управління багатоквартирними будинками та створення ОСББ проводитимуться представниками громадської мережі «Опора» та асоціації співвласників будинків «Сумщина» на базі міської бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка та Сумської муніципальної галереї.

Учасниками заходів можуть бути всі, хто бажає отримати поради з питань збереження енергоресурсів, охорони навколишнього природного середовища.