Надрукувати
Перегляди: 1435

Останнім часом сумчани досить часто скаржаться на незадовільну роботу керуючих компаній, які обслуговують їхнє житло. І все більше з них обирають радикальний шлях розв'язання цієї проблеми - створюють об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Досвід роботи ОСББ в Сумах підтверджує - ця форма господарювання у власному будинку зараз оптимальна.

Більшість багатоповерхових будинків у Сумах далеко не нові та мають численні проблеми із комунікаціями. Проте керуючі компанії, які по старому часто називають ЖЕКами, часто не поспішають реагувати на виклики сумчан. Міська влада постійно контролює роботу керуючих компаній, реагує на всі звернення з приводу їх незадовільної роботи, хоч законодавчих важелів для цього небагато.

Розв'язувати проблему незадовільної якості послуг керуючої компанії сумчани можуть двома шляхами: змінити її на іншу керуючу компанію або відмовитись від її послуг і створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Нині в Сумах працюють 315 ОСББ, в останні роки їх стає все більше. Чому ж варто створити об’єднання співвласників будинку? За це є декілька аргументів.

Аргумент перший. ОСББ дозволяє контролювати використання коштів, які щомісячно сплачуються за утримання багатоквартирного будинку та його прибудинкової території. Власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками всього багатоквартирного будинку. У Сумах середньому власники кожної квартири сплачують керуючій компанії до 250 грн щомісячно, тож у рік викладають за ці послуги до 3 тис. грн. Однак вони часто скаржаться, що взагалі не знають, куди витрачаються ці кошти та не бачать (не знають) про жодні роботи в їхньому будинку. Якщо в будинку створено ОСББ, співвласники мають можливість у будь-який момент отримати інформацію щодо фінансового стану об’єднання, а правління ОСББ зобов’язане щорічно звітувати перед співвласниками за використання коштів та утримання будинку. Часто цю інформацію можна отримати ще оперативніше від голови ОСББ.

Аргумент другий: ОСББ дозволяє можливість вільно обирати, що і як робити для забезпечення належного утримання будинку. Керуюча компанія самостійно визначає, що як робити в будинку. Доволі часто її наміри не співпадають із думкою багатьох власників квартир. Також вона за погодженням із міською владою встановлює тариф на обслуговування будинку. ОСББ же дозволяє вирішити, які роботи проводити для утримання будинку першими, а також самостійно встановлювати кошторис на його утримання та визначати розмір і перелік внесків, які мешканці готові платити для забезпечення належного стану будинку.

Аргумент третій: ОСББ дозволяє контролювати та зменшувати обсяг споживання комунальних послуг. Енергоефективність більшості багатоповерхових будинків в Сумах бажає кращого, а від неї безпосередньо залежать суми, які мешканці сплачують за опалення. Керуючі компанії, як правило, питанням енергоефективності абсолютно не цікавлять. ОСББ же дозволяє акумулювати необхідні суми та залучати гранти від міської ради чи з інших джерел на утеплення будинку, встановлення індивідуальних теплових пунктів, які регулюють подачу теплоносія в залежності від погоди. Це дає можливість економити на оплаті комунальних послуг на 40-50% у порівнянні з тими будинками, якими опікується керуюча компанія.

Аргумент четвертий: Наявність ОСББ в будинку підвищує ринкову вартість квартири в ньому. Як правило, будинки, в яких давно створено і працюють ОСББ, перебувають у кращому технічному та естетичному стані, ні ж ті, якими опікуються управляючі компанії. Відповідно, це впливає на ціну квартири на вторинному ринку і її потенційну привабливість для покупців.

«Якість послуг ЖЕКу, який обслуговував наш будинок, більшість мешканців будинку абсолютно не задовольняла. Тож рішення про створення ОСББ приймалося легко, його підтримали більшість жителів будинку», - говорить Сергій АДАМОВИЧ, керуючий ОСББ, що створене в будинку по вул. Миру, 34 (на фото). Зараз він є керівником ОСББ ще у шести будинках. ОСББ у згаданому будинку, створене у 2017 році було першим у його досвіді. За цей час будинок суттєво змінився на краще. Його вдалося повністю утеплити, замінити систему опалення, встановити індивідуальний тепловий пункт, обновити вікна і двері у під’їздах, замінити систему електроживлення і т. д. Утеплення проводилося за кошти із різних джерел: коштів співвласників, програми міськради 70/30 та банківського кредиту. «Добре б убуло утеплити дах, але це великі кошти, їх треба знайти», - говорить Сергій Адамович. Однак, за його словами, все що зроблено, вже дозволило знизити витрати на опалення на 45% у порівнянні із періодом до 2017 року.

«За роки роботи ОСББ нам вдалося вирішити 70% проблем будинку, які до цього не вирішувалися роками», - говорить Олена ПОТАПОВА, керівник ОСББ в будинку по вул. Харківській, 12. Нині вона керує ще декількома об’єднаннями співвласників будинків, розташованими неподалік. Історія цього ОСББ також схожа на історію попереднього ОСББ: конструктивні недоліки будинку, недбале ставлення керуючої компанії до запитів співвласників, озера води в підвалі, проблеми з електрикою, опаленням і т.п. Зараз все змінилося: встановлений індивідуальний тепловий пункт, модернізована електрична система, будинок готується до утеплення. «Порівнювати із тим станом, в якому знаходився будинок тоді, коли його обслуговував ЖЕК, навіть немає сенсу», - уточнює Олена Потапова.

Отже, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – не ідеальна, але цілком життєздатна можливість розв'язувати його проблеми.