004.jpg

Попри застороги медиків, населення не відмовляється від споживання сушеної, в’яленої чи копченої риби. Хоча таке легковажне ставлення до свого здоров’я може закінчитися досить сумно.

Успіх у боротьбі з ботулізмом залежить від ранньої діагностики та правильного лікування, що у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину. Тому, вкрай важливо при прояві перших ознак захворювання не зволікати і звернутися у лікарню.

Найчастішими симптомами ботулізму є:
• порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, важкість ковтання, відчуття сухості у роті, м'язова слабкість);
• загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, незначне підвищення температури, болі в животі;
• пригнічення функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності терапії, смерть, зазвичай, настає від дихальної недостатності;
• у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості.

Найбільш ефективним способом профілактики ботулізму є дотримання правил безпеки. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – вберегтися від продуктів, якість яких Вам не відома. Небезпечним є споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, оскільки вона могла бути заражена у природних умовах і не проходила термічної обробки. Також варто уникати споживання продуктів, якщо Ви не можете бути впевнені у дотриманні умов їх зберігання та транспортування.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я в Україні наявні високоякісні антитоксини, необхідні для негайного лікування ботулізму. Отримати сироватку можна у будь-який час (навіть вихідні або неробочі години)! Її терміново доставляють із ДП «Укрвакцина МОЗ України» у місце зафіксованого випадку ботулізму.

Джерело: http://moz.gov.ua