002.jpg

В амбулаторіях центрів первинної медико-санітарної допомоги № 1та №2 нашого міста наявні вакцини:

1) комбінована вакцина проти дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту та гемофільної інфекції;
2) моновакцина проти гепатиту В;
3) моновакцина проти гемофільної інфекції;
4) моновакцина проти поліомієліту;
5) комбіновану вакцина проти дифтерії та правця - АДП-м;
6) проти кору, паротиту та краснухи.

Забезпеченість імунобіологічними препаратами складає 100%. Вакцина зберігається, суворо дотримуючись температурного режиму. Щеплення проводяться згідно графіку роботи кабінету щеплень.

Одночасно нагадуємо, що дітям, які не мають щеплення проти туберкульозу (БЦЖ), та яким виповнилося 6 місяців від народження, з початку повинні пройти туберкулінодіагностику (пробу Манту). Після оцінки реакції Манту через 72 години при відсутності протипоказів дитину можна щепити у дні вакцинації (у вівторок або четвер).

Якщо Ваша дитина отримала будь-яке щеплення, то наступне буде проведено не раніше 30 днів.

Щеплення проводяться тільки після огляду дитини лікарем-педіатром або сімейним лікарем при умові відсутності протипоказів до вакцинації.

У разі виникнення питань, просимо звертатися до лікаря або до завідувачів амбулаторій.

Нагадуємо, що згідно ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних захворювань», ст. 46 КЗпП України , ч. 4 ст. 43 Конституції України забороняється відвідування організованих колективів нещепленими дітьми.

В статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних захворювань» сказано: «Прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров'я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для перебування його в цій установі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями. Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється».

Згідно зі ст. 3 Конституції України: «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю». Інтереси однієї особи не можуть домінувати над інтересами держави в питанні забезпечення безпеки життя і здоров'я його громадян.

Дитина, яка не отримала щеплень, передбачених графіком, стає потенційно небезпечною для оточуючих. Крім того, вона і сама піддається підвищеному ризику захворіти, відвідуючи місця масового скупчення людей.

Отже, держава, встановивши правило про те, що без щеплень дитина не може бути допущена в організовані колективи, реалізує свій обов'язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров'я не тільки всіх дітей в колективі, а й працівників школи, дитячого садка, оздоровчого чи іншого дитячого закладу, в той самий час захищає таким чином саму нещеплену дитину.

Ще раз нагадаємо, що для профілактики епідемій необхідно, щоб було щеплено не менше 95 % населення. Тільки спільними зусиллями та взаєморозумінням ми плідно будемо працювати та разом збережемо здоров’я наших з Вами дітей!