Надрукувати
Перегляди: 4644

Відділ охорони здоров’я інформує сумчан про шляхи передачі інфекції та механізми захисту від неї.

Відповідно до даних Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірус, який викликає захворювання COVID-19 називається SARS-CoV-2. Наразі відомо, що новий коронавірус передається наступними шляхами.

Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що контаміновані (забруднені) виділеннями із дихальних шляхів хворого чи інфікованого.

Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм. Тісним контактом вважають відстань менше 1 м.

Повітряним шляхом віруси передаються від людини до людини через аерозольні часточки (діаметром до 5 мкм). Цей шлях не характерний для коронавірусів, хоч і можливий за певних умов - наприклад, під час процедур з утворенням аерозолю. До таких належать лише медичні процедури. Тому для більшості населення такий шлях не страшний.

Ризик зараження вище в районах, де деяким людям було поставлено діагноз COVID-19. Понад 95% всіх випадків COVID-19 відбувається в Китаї, причому більшість з них в провінції Хубей. Також відмічається зросатння захворюваності у Італії, Німеччині, Франції та появі хворих у деяких інших країнах Європи. Якщо ви не перебуваєте в районі, де поширюється COVID-19, або якщо ви не подорожували до однієї з цих областей або не були в тісному контакті з кимось, хто відчуває себе погано, ваші шанси отримати вірус в даний час невеликі.

Інкубаційний період означає час між зараженням вірусом і появою симптомів захворювання. Більшість оцінок інкубаційного періоду для COVID-19 варіюються від 1 до 14 днів, частіше всього близько п'яти днів.

Найбільш поширеними симптомами COVID-19 є лихоманка, втома і сухий кашель. У деяких пацієнтів можуть бути закладеність носа, нежить, біль у горлі або діарея. Ці симптоми зазвичай слабо виражені і починаються поступово. Деякі люди заражаються, але не виявляють жодних симптомів і не відчувають себе погано. Більшість людей (близько 80%) одужують від хвороби без необхідності спеціального лікування.

Як запобігти інфікуванню новим коронавірусом?

  1. Не торкайтеся до потенційно інфікованих вірусом поверхонь, тварин у регіонах із виявленими випадками інфікування.
  2. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком.

Правила миття рук з милом:

Обробка рук спиртовмісним антисептиком:

  1. Уникайте скупчення людей.
  2. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.
  3. Використовуйте захисну маску у таких випадках:

Використовуйте маску правильно:

Як запобігти поширенню інфекції у разі наявності захворювання?

Дослідження показують, що коронавіруси (включаючи попередню інформацію про вірус COVID-19) можуть зберігатися на поверхні протягом декількох годин або декількох днів. Це може варіюватися при різних умовах (наприклад, тип поверхні, температура або вологість навколишнього середовища).Якщо ви вважаєте, що поверхня може бути заражена, очистіть її за допомогою простого дезинфікуючого засобу, щоб убити вірус і захистити себе та інших. Протріть руки спиртовою серветкою або вимийте їх водою з милом. Не торкайтеся до своїх очей, рота або носа.