0012.jpg

Із лютого в Сумській міській територіальній громаді провели майже 30 тисяч щеплень від COVID-19.

Про особливості вакцинальної кампанії та ситуацію з імунізацією розповіли під час брифінгу заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО, начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» Алла ОВОДЕНКО.

Тамара Іщенко повідомила, що вакцинація проти COVID-19 розпочалася в Україні 24 лютого. Вже наступного дня, 25 лютого, стартувала імунізація сумських медиків. Надалі міська влада діяла у відповідності до Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та з огляду на ситуацію із забезпеченням вакцинами.

«Ми провели роботу, яку мали провести. Є стаціонарні пункти щеплення, є мобільні бригади, які виїжджають до людей, які не мають змоги вакцинуватися у стаціонарних пунктах щеплення. Зросла кількість охочих щепитись, це 1639 осіб за добу», – зазначила посадовець.

Олена Чумаченко розповіла, що Сумська тергромада перейшла до чергового етапу вакцинації. Загалом уже провели 29719 щеплень. Вакцинували 21713 осіб.

«Щеплення на сьогодні – єдиний спосіб вийти нам із карантинної ситуації, в якій ми опинилися, і повернутися до звичайного життя. Також це єдиний спосіб захисти себе і свою родину від захворювання, а у випадку, коли вакцинована особа захворіє, це мінімізує складність перебігу та летальний наслідок захворювання», – наголосила начальник управління охорони здоров’я.

Вона зауважила, що в області не зареєстровано жодного поствакцинального наслідку. Спостерігаються лише поствакцинальні реакції: біль і почервоніння у місці введення препарату, лихоманка, підвищення температури тіла, які через два-три дні проходять.

Наразі вакцинація в Сумах здійснюється трьома мобільними бригадами та у восьми пунктах щеплення (чотири розміщені по амбулаторіях КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1», три – в амбулаторіях КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2», один – на базі КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона»). Щеплення — добровільні та безоплатні.

При вакцинації проти COVID-19 застосовуються вакцини AstraZeneca, Coronavac, Pfizer-BioNTech. Перша наразі використовується для осіб, що потребують ІІ дози вакцини та щепились в лютому – квітні І дозою.

Алла Оводенко розповіла, що в їхньому Центрі щеплення роблять медики, які пройшли відповідне навчання. Вакцинація в амбулаторіях проходить по робочих днях із 9:00 до 15:00 (перерва з 12:00 до 13:00). Якщо є достатня кількість охочих щепитись у вихідні та вакцини для них, то пункти щеплення працюють і в ці дні.

Мобільні бригади щеплюють осіб, які за станом здоров’я не можуть вийти з оселі та тих, хто за ними доглядає, а також тоді, коли йдеться про колективну вакцинацію на підприємстві, в установі чи організації. Директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» нагадала, що записатися на щеплення проти COVID-19 можна в лікаря первинної ланки, з яким укладена декларація, або в додатку «Дія» чи через контакт-центр за телефонами 78-77-00, (050)4702003. Для проведення колективної вакцинації також необхідно зв’язатися з Центром.

Очільниця КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» повідомила, що після двох доз щеплення пацієнт, за бажанням, може отримати свідоцтво про вакцинацію в паперовому вигляді. Пацієнту з декларацією, незалежно від того, де він отримував щеплення, такий документ видає лікар «первинки». Той,  хто декларації не має, отримує його в тому закладі, де вакцинувався.

Щодо пункту масової вакцинації, то, за словами Тамари Іщенко, такий відкриють після надходження великої партії доз вакцин, але підготовча робота в цьому напрямку ведеться.

На завершення брифінгу спікери закликали жителів Сумської тергромади вакцинуватися, адже це надійний спосіб зменшити ризик зараження COVID-19.