004.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової наради доручив профільному заступнику Тамарі ІЩЕНКО та в. о. начальника управління охорони здоров’я опрацювати питання відкриття в Сумах пункту масової вакцинації проти коронавірусу.

Очільник міста наголосив на тому, що щеплення – єдиний дієвий засіб захисту від недуги, тому період зниження захворюваності необхідно використати максимально ефективно для проведення щеплення. В якості можливого місця для влаштування пункту масової вакцинації Олександр Лисенко назвав МЦ «Романтика», який перебуває у міському підпорядкуванні, що спрощує вирішення організаційних питань. Також, як варіант, запропонував Палац студентського спорту СумДУ, пообіцявши своє посередництво в проведенні перемовин із цього питання.

«Опрацьовуйте це питання. Якщо потрібно погодження на рівні області чи держави, ми готові. З’ясуйте можливості, що, люди знали, що в будь-який час без черг можна піти і зробити щеплення, – доручив очільник міста профільному заступнику та керівництву управління охорони здоров’я і зауважив: – На сьогодні відбувається спад захворюваності, але в окремих країнах тенденція зворотна, тому давайте не чекати в нас повторення. Немає іншого шляху, ніж вакцинація».

В. о. начальника управління охорони здоров’я Наталія КІПЕНКО розповіла, що наразі вакцинація здійснюється у пунктах щеплення. Застосовується вакцина Coronavac. Загалом проведено 27783 щеплень. Посадовець зауважила, що вдатися до масової вакцинації можна буде після надходження до міста відповідної партії препарату. Наразі це питання опрацьовується з обласним управлінням охорони здоров’я.

За останню добу, повідомила Наталія Кіпенко, хворобу виявили у шести осіб, одужали – 35 містян. Протягом тижня захворіли 109 осіб, одужали – 243. На COVID-19 нині хворіють 415 містян.

Стаціонарне лікування у КНП «Клінічна лікарня № 5» проходять 58 осіб (40 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, 10 – у відділенні інтенсивної терапії, четверо – підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – один хворий, у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 27 (двоє пацієнтів перебувають у відділенні інтенсивної терапії, один – підключений до апарата ШВЛ), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 19 дітей (троє хворих поміщені до відділення інтенсивної терапії, дихають самостійно).

У міських медичних закладів для дорослих хворих є 68 вільних ліжок (усі забезпечені киснем), для дітей – 53 (всі забезпечені киснем).

Ще 13 сумчан лікуються в КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (двоє – у відділенні інтенсивної терапії, підключені до апаратів ШВЛ), 24 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (п’ятеро хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії, один – підключений до апарату ШВЛ), четверо – у КНП «Сумська обласна клінічна лікарня» (один хворий поміщений до відділення інтенсивної терапії).

Наразі на COVID-19 уже перехворіли 13,2% жителів міста – 34873 осіб.