Надрукувати
Перегляди: 751

Цими вихідними, 31 липня та 1 серпня, у Сумах продовжать працювати центри масової вакцинації від COVID-19.

Про графік їхньої роботи та перебіг вакцинації в Сумській громаді в цілому розповіла під час бліц-брифінгу начальник управління охорони здоров'я Олена ЧУМАЧЕНКО.

«У місті продовжується вакцинація населення від коронавірусної інфекції. Щоденно, з 9:00 до 17:00, працюють стаціонарні пункти вакцинації в КНП «ЦПМСД №1», КНП «ЦПМСД № 2» та КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона». Також, вихідними днями, з 9:00 до 14:00, у нас організована робота чотирьох центрів масової вакцинації, – у двох закладах первинної ланки, МЦ «Романтика» та ТРЦ «Київ». До слова, в останньому цього тижня громадян вакцинували щоденно, і в подальшому ця робота продовжуватиметься», – зауважила посадовець.

За її словами, на сьогодні вакцина наявна в необхідній кількості. У МЦ «Романтика» щепитимуть вакциною CoronaVac, тут громадяни зможуть отримати, як першу, так і другу дозу імунізації. У ТРЦ «Київ» щеплять вакциною Moderna. Як і раніше, охочим щепитися при собі необхідно мати паспорт. Ті громадяни, які не мають змоги вакцинуватися на вихідних, зможуть зробити це в інші дні в стаціонарних пунктах вакцинації.

Окрім стаціонарних пунктів і центрів масової вакцинації у Сумах працюють мобільні бригади. Олена Чумаченко повідомила, що ця послуга особливо зручна для трудових колективів, які мають намір щепитися колективно.

«Наразі на державному рівні готуються нормативні документи щодо вакцинації в колективах. Мова йде про те, що там, де більшість працівників буде вакциновано, у разі, якщо запроваджуватимуться якісь карантинні обмеження чи локдаун, дозволять працювати. Тому на сьогоднішній день ми також робимо акцент на щепленні організованих колективів. У нас є підготовані для цього мобільні бригади. Зараз ми активно проводимо роботу з імунізації працівників галузі освіти, також продовжуємо вакцинувати колективи підприємств», – наголосила начальник управління охорони здоров'я.

Олена Чумаченко також зауважила, що ефективність вакцин, якими щеплять в Україні, забезпечує захист і від нового штаму «Дельта», який останнім часом поширюється на території країни.

Новий штам вражає здебільшого молоде населення, щоденно в Україні фіксуються нові випадки захворювання. Хвороба протікає у більш агресивній формі. Хоча, як зауважила посадовиця, ураження молодого населення пов'язане ще і з тим, що серед молоді найменший відсоток тих, хто вакцинувався.

«Вкотре наголошую, що на сьогодні єдиним методом уберегти себе від інфікування COVID-19 і новим мутованим вірусом є щеплення. Тим більше, що ті вакцини, якими щеплять наших громадян, більш ніж на 80% захищають від нового штаму. Наразі ми максимально забезпечили доступність населення до цього виду послуги. Вихідними днями центри працюватимуть, тож не зволікайте, зробіть свій вибір на користь здоров'я», – звернулась до громади Олена Чумаченко.

Станом на сьогодні вакцинацію пройшли понад 70 тисяч сумчан, по області кількість вакцинованих громадян сягнула 138 тисяч осіб.