Надрукувати
Перегляди: 726

У Сумах спостерігається незначне збільшення кількості хворих містян на COVID-19. Про це під час щопонеділкової апаратної наради повідомила начальник управління охорони здоров’я.

За інформацією начальника управління Олени ЧУМАЧЕНКО, у місті другий тиждень поспіль спостерігається зростання кількості нових виявлених випадків COVID-19. Попереднього тижня приріст склав 20%, цього тижня кількість випадків збільшилась на 45%. За підсумками семи днів кількість активних хворих збільшилася на 8%.

«Число госпіталізованих хворих із коронавірусною інфекцією залишається незмінним – 120 осіб. Наразі єдиним виходом щодо запобігання входження в черговий локдаун є вакцинація населення та дотримання протиепідемічних норм», – наголосила начальник управління охорони здоров'я.

На сьогодні в міських лікувальних закладах на стаціонарному лікуванні перебуває 42 хворих. У КНП «Клінічна лікарня № 5» – 11 осіб, з них чотири пацієнти на кисневій підтримці, троє у відділенні інтенсивної терапії, двоє на штучній вентиляції легень, у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» перебуває 13 осіб, один у відділенні інтенсивної терапії. У КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» лікується 12 дітей, у відділенні інтенсивної терапії перебуває один хворий, також у лікарні лікується 42 дитини з іншою інфекційною патологією.

Згідно інформації управління, на минулому тижні захворіло 73 сумчанина, серед них – п'ять дітей і два медики. На минулому тижні зафіксовано два летальних випадки. За тиждень одужала 61 особа. За минулу добу в місті виявлено вісім нових хворих, 11 пацієнтів одужали, летальні випадки не зареєстровані.

Для дорослого населення, хворого на COVID-19, є вільними 279 ліжок в міських клінічних лікарнях, всі вони забезпечені киснем, для дітей лишаються вільними 55 ліжок, також забезпечені киснем.

В свою чергу, міський голова Олександр ЛИСЕНКО звернув увагу начальника управління охорони здоров'я на необхідності проведення робіт із облаштування додаткових ліжок у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди».

Очільник міста зауважив, що у зв'язку з поширенням нового штаму вірусу «Дельта», що вражає молоде населення, міська дитяча лікарня, яка до того ж є опорною в Сумській області, має бути готова до можливого збільшення кількості пацієнтів. Наразі в Україні офіційно зареєстровано десять випадків нового штаму.

«Якщо у нас збільшуватиметься кількість хворих дітей, нам потрібно, щоб у нас була максимальна кількість ліжок з киснем. Сумські лікарні мають бути готовими до можливого погіршення ситуації з COVID-19 та поширення штаму вірусу «Дельта». На сесії міської ради прийнято рішення додатково виділити 2,4 млн грн. на дитячу лікарню для облаштування ліжок з киснем. Необхідно дообладнати ще 65 ліжок, щоб у загальній кількості було 120. Опрацьовуйте це питання з керівником лікарні, щоб якомога швидше ці роботи були зроблені», – доручив управління охорони здоров'я міський голова.

Він також доручив управлінню продовжувати роботу з вакцинації населення.

Як зауважила Олена Чумаченко, вихідними у Сумах, в МЦ «Романтика», працював Центр вакцинації, щепили охочих і в КНП «ЦПМСД № 1» та КНП «ЦПМСД № 2». Щеплення проводили бригади лікувальних закладів Центрів первинної медико-санітарної допомоги і КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона». Використовували вакцину Coronavac. Всього вакциновано 933 особи, з них 679 повторно.

Посадовиця зауважила, що в Сумах продовжується вакцинація організованих колективів і медиків. На сьогодні щеплено 1503 працівника лікувальних медичних закладів. Загалом, в місті проведено майже 65 тис. щеплень.