Надрукувати
Перегляди: 9850

Останніми роками значно збільшилася кількість людей, які проводять весь робочий день за комп'ютером. Персональний комп'ютер став нашим супутником і удома. Без комп'ютера не обходяться і наші діти. У зв'язку з цим все частіше стали виникати питання про те, як впливає комп'ютер на здоров'я. До цього дня, саме по цій темі йдуть численні дискусії. Який вплив комп'ютера на здоров'я як дітей, так і дорослих? Чи шкідливо це? І якщо так, то наскільки? Чи небезпечніший комп'ютер за телевізор, чи в нім шкоди не більше, ніж в звичайних електронних приладах в нашому будинку? Як впливає комп'ютер на наше здоров'я, на нашу психологію, зір?

Розглядаючи вплив комп'ютерів на здоров'я, відзначимо декілька чинників ризику:

Високі рівні електромагнітного випромінювання концентруються навколо пристрою у вигляді електромагнітного поля та викликають розлади нервової системи, зниження імунітету, розлади серцево-судинної системи і аномалії в процесі вагітності і відповідно мають згубну дію на плід.

Мінімізувати згубний вплив електромагнітного випромінювання можна наступним чином: системний блок і монітор розташуйте якнайдалі від дитини, не допустимо залишати комп'ютер включеним на тривалий час, якщо його не використовують. Монітор необхідно поставити в кут кімнати, щоб випромінювання від нього поглиналося стінами.

Проблеми зору - це найпоширеніша проблема негативного впливу комп’ютера на здоров’я дитини. М'язи, які управляють очима і фокусують їх на певному предметі, втомлюються від надмірного навантаження. Потенційна втома очей існує при будь-якій роботі, в якій бере участь зір, але найбільш велика вона, коли потрібно розглядати об'єкт на близькій відстані.

Проблема ще більше зростає, якщо така діяльність пов'язана з використанням пристроїв високої яскравості, наприклад, монітора комп'ютера. У дітей особливо часто втомлюються очі тому, що їх очі і м'язи, які ними управляють, ще не зміцніли. Читання понад міру, необмежене за часом просиджування перед телевізором або комп'ютером вимагають від молодих очей серйозної напруги.

Найчастіше стомлюваність зору призводить до того, що діти стають млявими і дратівливими. Так, ці наслідки виникають не обов'язково тільки при роботі за комп'ютером. Але якщо діти сильно захоплені комп'ютером, що весь вільний час проводять за клавіатурою, то ця «неприємність» може перерости в щось більше, що зажадає корекції в ранньому віці.

Надмірне захоплення комп’ютером в ранньому віці може призвести до негативного впливу на м'язи, керівники очей, внаслідок чого дитині дуже важко буде концентрувати зір на певному предметі, особливо в таких заняттях, як читання. Якщо це відбудеться, проблему корекції зору доведеться вирішувати за допомогою окулярів. На щастя, більшості цих проблем вдається достатньо легко уникнути, якщо застосовувати звичайні запобіжні заходи - це обмежити кількість часу, що проводиться дітьми за комп'ютером без перерви. Так, дитина віком до 12 років може перебувати за комп'ютером не більше 20 хвилин на день, після 12 років — не більше двох годин. Головне при цьому — робити перерви.

Ідеальною «розрядкою» між комп'ютерними заняттями може бути фізична активність, що не вимагає напруги зору - прогулянка, гра в м'яч на повітрі або навіть похід з дорослими в магазин.

Уникнути проблем, пов'язаних з використанням комп'ютера, допоможуть наступні прості вправи.

1. Закрийте очі, не напружуючи очні м'язи, рахуйте: «один, два, три, чотири». Широко розкрийте очі і подивіться удалину, рахуючи: «один, два, три, чотири, п'ять, шість». Повторіть вправу 4-5 разів.

2. Подивіться на кінчик носа, рахуйте: «один, два, три, чотири». Переведіть погляд удалину, рахуючи: «один, два, три, чотири, п'ять, шість». Повторіть вправу 4-5 разів.

3. Не повертаючи голови (голова прямо), робіть поволі кругові рухи очима вгору - управо - вниз - вліво і у зворотний бік: вгору - вліво - вниз - вправо. Потім подивіться удалину, рахуючи: «один, два, три, чотири, п'ять, шість». Повторіть вправу 4-5 разів.

4. При нерухомій голові переведіть погляд вгору, рахуйте: «один, два, три, чотири», подивіться прямо, рахуючи: «один, два, три, чотири, п'ять, шість».

Аналогічним чином переводите погляд вниз - прямо, управо - прямо, вліво - прямо, по діагоналі в одну і іншу сторони і прямо. Повторіть вправу 3-4 рази.

Проблеми, пов'язані з м'язами і суглобами. Найчастіше це просто оніміння шиї, біль у плечах і попереку або коліки в ногах. Але бувають, проте, і серйозніші захворювання. Найбільш поширений кистьовий тунельний синдром, при якому нерви руки ушкоджуються унаслідок частої і тривалої роботи на комп'ютері (професійне захворювання програмістів, машиністів і людей, робота яких ведеться в основному на комп'ютері). У дітей такі проблеми виникають рідко, оскільки вони не проводять стільки часу за комп'ютером, як дорослі професіонали.

Обов'язково прослідкуєте, щоб стілець, на якому сидить дитина, не був дуже високим або дуже низьким. Примушуйте дитину під час занять за комп'ютером не горбитися. Якщо ви виробите у нього звичку сидіти рівно і дивитися прямо на комп'ютер, то найімовірніше йому вдасться в майбутньому уникнути проблем з м'язами і суглобами.

Стрес, депресія і інші нервові розлади, викликані впливом комп'ютера на психіку людини. Спілкування з комп'ютером, особливо з ігровими програмами, супроводжується сильною нервовою напругою, оскільки у відповідь вимагає швидкої реакції. Короткочасна концентрація нервових процесів викликає у дитини явну втому. Працюючи за комп'ютером, він отримує своєрідний емоційний стрес.

Необхідний серйозний контроль з боку батьків за змістом ігор і спрямованістю сайтів, які дитина відвідує в Інтернеті. Необхідно повністю захистити дитину від злих і жорстоких ігор. Але навіть якщо гра або програма орієнтована на вік вашого малюка, не можна просто запустити її на комп'ютері і залишити дитину з нею наодинці. Навіть найкращі комп'ютерні ігри та програми роблять життя однобоким, а розвиток - неповноцінним.

Комп'ютерні ігри стимулюють ділянки головного мозку, які відповідають за зір та рух. Але при цьому у дітей, що проводять довгі години за комп'ютерними іграми, не розвиваються лобові частки мозку. А саме там знаходяться ділянки, відповідальні за поведінку, тренування пам'яті, емоції, навчання, які повинні розвиватися до зрілого віку.

Залежність дитини від комп’ютера — проблема, з якою доволі часто стикаються батьки. 10-14% підлітків в Україні страждають від комп'ютерної залежності або ігроманії. Комп'ютерна залежність шкодить абсолютно всьому. Це біда для сім'ї. Є певні ознаки, за якими батьки можуть самотужки визначити, що в дитини виробилася залежність і їй необхідна допомога спеціаліста:

1.Ейфорія від гри.

2.Невміння визначити час закінчення гри.

3.Роздратування, коли хтось просить відволіктися від гри.

4.Ідентифікація з героєм гри.

5.Чаювання, прийоми їжі перед монітором.

6.Гра на комп'ютері стає альтернативою сну, відпочинку.

7.Агресивна поведінка, замкнутість. Дитина не хоче спілкуватися, а якщо щось каже, то крізь зуби, на підвищених тонах.

Процес звикання можна обірвати, зацікавивши чимось малечу - наприклад малюванням, танцями, гімнастикою або футболом. В протилежному випадку вже не обійтися без допомоги спеціаліста. Але навіть звернувшись до психолога чи психотерапевта, батьки повинні усвідомлювати, що порятунок від ігроманії - спільне завдання. Над цим повинні працювати всі: психолог, батько і мати і, звісно, дитина.

Міський педіатр Оксана Сташко