006.jpg

З першого ж дня в школі хребет дитини починає отримувати підвищені навантаження. Гіподинамія, незручні меблі вдома і в школі, тривале вимушене неправильне положення тіла, відсутність навику правильної постави, неправильно підібраний портфель або ранець – все це погіршує стан опорно-рухового апарату. Є навіть такий тип порушення постави, який інколи називають «шкільним сколіозом».

Можна сказати, що без спеціальних заходів профілактики неправильна постава гарантована практично кожному учню. «Спеціальні заходи» - звучить занадто грізно. Насправді це лише дотримання елементарних правил, що не так уже і важко.

Почнемо з того, як першокласник сидить, коли робить уроки. Найчастіше - в напівтемряві, за обіднім або письмовим столом, розрахованим на дорослого, і на дорослому стільці. Край столу при цьому знаходиться на рівні підборіддя, плечі – вище вух, спина, щоб обпертися на спинку стільця, вигинається так, що навіть дивитися на неї боляче. Або другий варіант: дитина сидить боком на краєчку стільця, формуючи собі класичну сколіотичну поставу. Або тримає книгу на колінах…

Необхідно підготувати вдома робоче місце школяра.

  • Це повинно бути добре освітлене місце, бажано ближче до вікна. Якщо все ж таки темно, настільну лампу встановіть так, щоб світло падало зліва.
  • Купіть дорогий, але зручний стілець на гвинтах і шарнірах, у якого ви зможете підігнати і висоту сидіння, і його глибину, і нахил спинки.
  • Глибина сидіння стільця повинна бути трохи меншою відстані від крижів (крестця) до підколінної ямки.
  • Край столу повинен знаходитися на рівні сонячного сплетіння. При цьому трохи розставлені лікті вільно спираються на нього, а поверхня зошиту повинна знаходитись на оптимальній відстані від очей - 30-35 см. Для перевірки можна поставити лікоть на стіл і підняти голову, дивлячись прямо перед собою. Середній палець повинен знаходитися на рівні кута ока.
  • Під ноги дитині підставте стільчик такої висоти, щоб вони не звисали в повітрі та не піднімалися догори. Гомілковоступневі, колінні і тазостегнові суглоби повинні бути зігнуті під прямими кутами, стегна – лежати на сидінні, беручи на себе частину ваги тіла.
  • Книги бажано ставити на пюпітр на відстані витягнутої від очей руки. Це дозволяє малюкові тримати голову прямо (знімає навантаження на шийний відділ) і запобігати розвиткові короткозорості. Ну і, звичайно, забезпечте гарне освітлення робочого місця.
  • Навчіть дитину сидіти прямо, з рівномірною опорою на обидві ноги і сідниці. Груди повинні бути майже впритул наближені до столу, лікті розташовуватися симетрично і спиратися на стіл. Зошит треба повернути приблизно на 30 градусів, щоб малюкові не доводилося повертати тулуб. Відстань від очей до книжки повинна становити 30-35 см, а від очей до екрана комп’ютера – не менше 50 см. Нахиляти голову треба якнайменше. Можна, і навіть бажано, по можливості спиратися підборіддям на вільну руку, але при цьому не можна нахиляти голову і тулуб убік.
  • Час від часу при сидінні треба трохи міняти позу. Через кожні 30 – 45 хвилин занять слід встати та походити 5 – 10 хвилин.
  • Слідкуйте, щоб у дитини не виникла звичка сидячи класти ногу на ногу, підігнувши ногу під себе, прибирати зі столу і звішувати неробочу руку, сидіти боком до столу, із зігнутою спиною.
  • Сучасне людство, як відомо, веде сидячий спосіб життя, звичка сидіти правильно, мінімально навантажувати хребет, так само необхідна і корисна, як звичка чистити зуби.

А що ще можна зробити для профілактики порушень постави і хвороб хребта?

  • Повноцінно харчуватися, щоб зростаючому організмові вистачало калорій, мінеральних речовин, мікро- і макроелементів, вітамінів і всього іншого, що міститься у здоровій їжі.
  • Спати на рівному ліжку з жорстокою підставою і м’яким матрацом, з невисокою, бажано спеціальною ортопедичною подушкою. Тоді нормальні фізіологічні вигини хребта будуть зберігатися і під час сну. Привчіть дитину спати на спині або на боці, а не на животі або скрутившись «калачиком».
  • Повернувшись зі школи, дитина повинна відпочити, а для молодших школяриків не зайве годинку-дві поспати, щоб м’язи змогли розслабитися і відпочити, а тоді вже сідати за уроки.
  • Дитина обожнює читати в ліжку? Читати в ліжку можна, але обережно. Необхідні хороше освітлення, поза, яка зберігає фізіологічні вигини (напівлежачи на великій і достатньо жорсткій подушці з невеликим валиком під попереком), і пюпітр або покладена на коліна подушка, щоб книга знаходилася подалі від очей, а руки лежали на опорі і не навантажували шийний відділ хребта. У такому положенні навантаження на хребет майже повністю відсутнє.
  • Підбираючи шкільну сумку, надайте перевагу рюкзаку, особливо для учнів 1-4 класів. Тепер навіть можна придбати ортопедичний рюкзак, на якому є невеличкі «пухирці-масажери» для спини. Недоліки ж шкільної сумки у тому, що її одягають на одне плече. Плече при цьому доводиться постійно тримати піднятим. Ремінь сумки необхідно перекинути через шию. Не потрібно брати портфель завжди однією і тією ж рукою.
  • Коли дитина збирає ранець у школу, батьки повинні проконтролювати, щоб вона випадково не поклала непотрібних речей. Вага підручників із шкільним приладдям для учнів 1-2 класів не повинна перевищувати 1,5-2,0 кілограми, 3-4 класів – 2,0-2,3; 5-6 класів – 2,3-3,0; 7-8 класів – 3,0-3,5; 9-11(12) класів – 3,5-4,5. При цьому, ще додається вага ранцю, яка не повинна перевищувати кілограма.
  • Одягайте дітей відповідно до їхнього фізичного розвитку. Ніколи не шийте «на виріст».
  • Ну і, звичайно, дитині необхідно побільше рухатися і хоча б по 20-30 хвилин у день займатися фізкультурою. Якщо школяреві важко це робити вранці, тоді можна займатися корисною фізкультурою протягом дня або ввечері за дві години до сну. Зовсім неправі батьки, які звільняють фізично ослаблених школярів від занять фізкультурою – цим вони тільки шкодять дитячому здоров’ю. Батьки, навпаки, повинні слідкувати за фізичним здоров’ям своєї дитини, намагатися, щоб школяр відвідував спортивні гуртки.
  • Спортивні гуртки – це прекрасно, але вид спорту і інтенсивність навантажень слід підбирати відповідно до стану здоров’я. Найменш небезпечні і найбільш корисні для хребта – плавання, танці, лижі, ковзани, художня гімнастика та інше. Приймають у ці секції дітей з 5 - 6 річного віку.

Отож, шановні батьки, віддаючи свою дитину до школи, пам’ятайте, що пізнаючи нові горизонти та отримуючи нові знання, ваша дитина повинна при цьому не завдати шкоди своєму здоров’ю на майбутнє, зокрема опорно-руховому апарату та зору.

Міський санолог Наталія Зобова