004.jpg

Для отримання державної допомоги при народженні дитини у період воєнного стану один із батьків (опікун), який тимчасово перебуває за кордоном (крім перебування на території держави, визнаної згідно із законом державою-окупантом та/або державою-агресором щодо України), поштою надсилає до органу соцзахисту населення за своїм зареєстрованим (задекларованим) місцем проживання (перебування) заяву та копії виданих компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, з перекладом на українську мову (вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчуються нотаріально).

Послуга з догляду за дитиною «муніципальна няня» стала доступнішою для більшої кількості українських родин. 7 червня 2024 року Урядом було внесено зміни до порядку призначення компенсації.
Розширено на період воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення або скасування перелік категорій дітей, на яких поширюватиметься послуга, а саме:

Право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (рішенні про усиновлення дитини), відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини.

Департамент соціального захисту населення здійснює оформлення та виплату допомоги на поховання незастрахованих у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування категорій осіб.

До таких категорій відносяться:

Допомога малозабезпеченим сім’ям призначається тим сім’ям, у яких доходи не перевищують рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.
Цього року рівень забезпечення прожиткового мінімуму становить:

Через портал державних послуг «Дія» можна оформити допомогу не звертаючись до департаменту. Це досить зручно для молодих батьків чи працюючих, не витрачається час на збір документів, на запис на прийом та власне відвідування органу соціального захисту.

Процедуру оздоровлення дітей, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки, за принципом «гроші ходять за дитиною» продовжено до 31 грудня 2024 року.

Якщо дитина (у тому числі зареєстрована як ВПО і входить до складу сім’ї, що отримує допомогу на проживання) виховується в малозабезпеченій сім’ї та належить до таких категорій, як дитина з інвалідністю (здатна до самообслуговування) або дитина із багатодітної сім’ї, має право скористатися програмою оздоровлення та відпочинку за державні кошти.

Запроваджено новий вид державної допомоги «Дитина не одна» - це тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування та які тимчасово влаштовані в сім’ї родичів, знайомих, прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу.
Відповідно до Порядку призначення і виплати тимчасової допомоги, що затверджений постановою КМУ від 22.03.2024 № 331, допомога призначається на строк тимчасового влаштування дитини, але не більше як на 6 місяців, у разі:

Багатодітними вважаються сім’ї, які виховують трьох і більше дітей до 18 років, і в тому числі повнолітніх дітей, які продовжують навчатися за денною формою до 23 річного віку. Статус багатодітної сім’ї підтверджується відповідним документом – посвідченням.

Запитання:

Як отримати допомогу на поховання особі, яка не має право на отримання пенсії або державної соціальної допомоги особам, які не мають право на пенсію?