Надрукувати
Перегляди: 1547

Відповідно до рішень правління Фонду соціального страхування України (далі – ФССУ) з 1 січня 2018 року механізм замовлення та розподілення путівок на відновлювальне лікування за рахунок коштів Фонду замінило адресне забезпечення медичною реабілітацією.

Новий порядок забезпечення лікуванням після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів передбачає спрощення механізму отримання відновлювального лікування для застрахованих осіб і прискорення надання соціальної послуги.

Такий крок, зокрема, має на меті збільшити кількість осіб, які матимуть можливість відновити здоров'я на базі санаторіїв.

ФССУ фінансує медичну реабілітацію за профілями: нейрореабілітація, м'язово-скелетна реабілітація, кардіо-пульмонарна реабілітація, медико-психологічна реабілітація учасників АТО, реабілітація після оперативних втручань на органах зору, реабілітація при порушенні перебігу вагітності, інша (соматична) реабілітація (після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах).

Правом на відновлення здоров'я за рахунок коштів ФССУ може скористатись кожна застрахована особа (яка сплачує та/або за яку сплачується ЄСВ) у разі настання страхового випадку в період роботи. Підтвердженням потреби подальшого лікування у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу є висновок лікарсько-консультативної комісії.

Аби особа отримала відновлювальне лікування, медичний заклад має поінформувати робочий орган Фонду про страховий випадок пацієнта, що має покази для проходження реабілітації. Після чого працівник ФССУ відвідує застраховану особу в закладі охорони здоров 'я, де перебуває застрахована особа на стаціонарному лікуванні, не пізніше наступного дня з моменту отримання повідомлення про страховий випадок для оформлення заяви про забезпечення реабілітаційним лікуванням. Хворому необхідно лише пред'явити паспорт і ідентифікаційний код, усю іншу інформацію Фонд самостійно дізнається в електронному реєстрі – без участі застрахованої особи.

Застрахована особа має право вільного вибору реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу відповідно до показань. Тривалість відновлювального лікування залежить від медичних показань та може становити до 24 днів.

Станом на 15 травня поточного року на реабілітаційне лікування за новою процедурою направили 148 застрахованих осіб і членів їх сімей, у тому числі 12 дітей у супроводі дорослих.

Нагадаємо, що право на реабілітаційне лікування в санаторно-курортних закладах має кожна застрахована особа за наявності медичних показань. Вартість відновлювального лікування 100-відсотково покривається за рахунок коштів ФССУ.