Надрукувати
Перегляди: 1758

Відповідно до Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12.12.1991 № 1975-ХІІ громадяни України мають право на альтернативну службу, якщо виконання військового обов’язку суперечить їхнім релігійним переконанням і вони належать до діючих відповідно до законодавства релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю, а саме:

- Адвентисти-реформисти;

- Адвентисти сьомого дня;

- Євангельські християни;

- Євангельські християни - баптисти;

- Покутники;

- Свідки Єгови;

- Харизматичні християнські церкви (та церкви, прирівнені до них згідно із зареєстрованими статутами);

- Християни віри євангельської (та церкви, прирівнені до них згідно із зареєстрованими статутами);

- Християни євангельської віри;

- Товариство Свідомості Крішни.

Альтернативна служба є службою, яка запроваджується замість проходження строкової військової служби і має на меті виконання обов’язку перед суспільством.

В місті Суми діє міська комісія у справах альтернативної (невійськової) служби, яка забезпечує реалізацію прав громадян на альтернативну службу.

Для вирішення питання про направлення на альтернативну службу громадянам необхідно не пізніше ніж за два календарні місяці до початку встановленого законодавством періоду призову на строкову військову службу особисто звернутися з письмовою заявою та документами, що підтверджують істинність релігійних переконань, паспортом, копією документа про освіту, довідкою про склад сім’ї, довідкою з місця роботи або навчання, іншими документами в разі потреби, до комісії за адресою: 40035, м. Суми, вул. Харківська, буд. 35, каб. 212, тел. 60-44-48.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 11 вищезазначеного закону, однією з підстав для відмови в направленні на альтернативну службу є несвоєчасне подання заяви про направлення.

На сьогоднішній день Президентом України ще не видано указ щодо строків проведення чергових призовів громадян на строкову військову службу у 2019 році, проте, якщо вони будуть встановлені такі ж, як і в 2017-2018 роках (весняний призов з квітня по травень), то заяву про направлення на альтернативну службу необхідно буде подати в термін не пізніше, ніж 01.02.2019.