0010.jpg

Яких порушень припускаються працівники підприємств при виконанні робіт

Не раз доводилося бачити, як працівники підприємств під час роботи не використовують засоби індивідуального захисту, нехтують особистою безпекою і безпекою довколишніх. Фоторепортаж — цьому підтвердження. Обговоріть із працівниками зафіксовані на фото порушення норм охорони праці.

Працівник зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку та здоров’я довколишніх. Він має знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці та користуватися засобами колективного й індивідуального захисту. Працівник несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог. Про це йдеться у статті 14 Закону про охорону праці.

Ситуація 1

Sit 1

Порушення:

Електрозварники виконують електрозварювальні роботи в бавовняному одязі.

Як має бути:

Електрозварники повинні бути забезпечені спецодягом з вогнестійким просоченням, спецвзуттям й іншими засобами індивідуального захисту та користуватися ними під час роботи.

Нормативний документ:

Пункт 9.1.6 ДБН А.3.2-2-2009 «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення».

Ситуація 2

Sit 2

Порушення:

Під час риття траншеї один із працівників перебуває у радіусі дії екскаватора.

Як має бути:

Під час роботи екскаватора працівникам заборонено перебувати у радіусі його дії плюс 5 м.

Нормативний документ:

Пункт 10.3.5 ДБН А.3.2-2-2009.

Ситуація 3

Sit 3

Порушення:

Перед місцем проведення ремонту проїзної частини відсутній знак 1.37 «Дорожні роботи».

Як має бути:

Знак 1.37 «Дорожні роботи» встановлюють на відстані 10—15 м до місця виконання короткотермінових робіт на проїзній частині в населеному пункті. Зазначений знак повторюють. Наступний знак 1.37 «Дорожні роботи» встановлюють на відстані щонайменше 50 м до початку небезпечної ділянки. Цей знак є тимчасовим — його встановлюють на певний період, щоб виконати відповідні роботи на дорозі.

Нормативний документ:

Розділ 33 Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 № 1306.

Ситуація 4

Sit 4

Порушення:

На робочій платформі (в колисці), піднятій на висоту рівня другого поверху, двоє працівників працюють без запобіжних поясів, захисних касок та спецодягу.

Як має бути:

Робочу платформу дозволено підіймати лише після того, як працівники піднімуться на неї і закріпляться за передбачені для цього скоби або елементи конструкції.
На роботах із небезпечними умовами праці працівникам видають безплатно за встановленими нормами спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту.
Працівник зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров’я та користуватися засобами індивідуального захисту.

Нормативний документ:

Пункти 6.1.7 та 6.5.10 Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті, затверджених наказом Держгірпромнагляду від 27.03.2007 № 62 (НПАОП 0.00-1.15-07); статті 8 та 14 Закону про охорону праці.

Підготовлено відділом профілактики страхових випадків Сумського
міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду
соціального страхування України у Сумській області